Σοκ έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η επίθεση εναντίον της 65χρονης βουλευτού Έλεν Χέινς, η οποία, σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, έχασε το ένα της πόδι μετά τον σοβαρό τραυματισμό της από αυτοκίνητο έξω από το πολιτικό της γραφείο.
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι εκτιμά ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, ενώ στην έρευνα έχουν εμπλακεί και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η ανεξάρτητη βουλευτής της Αυστραλίας, Έλεν Χέινς (Helen Haines), μετά την παράσυρσή της από όχημα στη Γουανγκαράτα, βορειοανατολικά της Μελβούρνης, τη Δευτέρα (19/10).
Η 65χρονη πολιτικός υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ακρωτηριάστηκε το ένα της πόδι.
Οι πληροφορίες για τον ακρωτηριασμό προέρχονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.
Η βουλευτής υπέστη ιδιαίτερα σοβαρά τραύματα, κυρίως στο κάτω μέρος του σώματός της, όταν παρασύρθηκε από ένα λευκό Toyota SUV έξω από το γραφείο της εκλογικής της περιφέρειας.
«Δεν ήταν ατύχημα» – Τι αποκάλυψε ο Αλμπανέζι
Οι πρώτες πληροφορίες από την αστυνομική έρευνα δείχνουν ότι ο οδηγός ενδέχεται να είχε στόχο τη βουλευτή.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, ο άνδρας φέρεται να πραγματοποίησε αναστροφή με το όχημά του πριν χτυπήσει την Έλεν Χέινς, την ώρα που εκείνη φόρτωνε ή ξεφόρτωνε αντικείμενα από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της.
Doctors have amputated the leg of Australian lawmaker Helen Haines after a man rammed her with his car and then reversed to hit her a second time, local media and officials said, in an incident being investigated by anti-terrorism police https://t.co/nEUzNKNmII
— Reuters (@Reuters) October 20, 2026
«Αυτό δεν ήταν ατύχημα. Φαίνεται ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ABC.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και στη συνέχεια αντίκρισαν μια γυναίκα εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα.
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 43χρονου άνδρα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την επίθεση.
Ο κουρέας που ακινητοποίησε τον οδηγό – Είχε πάνω του μαχαίρι
Καθοριστική ήταν η παρέμβαση ενός κουρέα που διατηρεί κατάστημα δίπλα στο πολιτικό γραφείο της Χέινς.
Ο Ρίκι Τζέφερις (Ricky Jefferies), μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, έτρεξε προς το αυτοκίνητο, απομάκρυνε τον οδηγό και τον ακινητοποίησε μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί.
Όπως αποκάλυψε αργότερα, ο άνδρας είχε στην κατοχή του μαχαίρι, γεγονός που καθιστούσε την παρέμβασή του ακόμη πιο επικίνδυνη.
«Είχε μαχαίρι. Δεν το έβγαλε, αλλά δεν αισθανόμουν άνετα με τις κινήσεις του. Έτσι, ουσιαστικά το πήρα από την τσέπη του και το πέταξα μακριά», περιέγραψε.
Στη συνέχεια, κράτησε τον ύποπτο στο έδαφος, εμποδίζοντάς τον να απομακρυνθεί.
«Έσκυψα από πάνω του και, μόλις βρέθηκε στο έδαφος και δεν αποτελούσε πλέον απειλή, στάθηκα δίπλα του και του είπα ότι δεν μπορούσε να φύγει», ανέφερε.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί τον χαρακτηρίζουν ήρωα, ο ίδιος υποβάθμισε τη συμβολή του.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η πρώτη σκέψη που έκανε ήταν: «Η γυναίκα μου θα απογοητευόταν αν τραυματιζόμουν».
«Οι άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί έκαναν πολύ περισσότερα από εμένα. Εκείνοι αξίζουν τα εύσημα», πρόσθεσε.
Στην έρευνα και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες
Η σοβαρότητα της υπόθεσης οδήγησε στην εμπλοκή και ειδικών ερευνητών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι συνδράμουν την αστυνομία στην προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της επίθεσης.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διαπιστωθεί το κίνητρο του 43χρονου υπόπτου.
Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι υπογράμμισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το γιατί σημειώθηκε το περιστατικό.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της πολιτικής βίας και της επιθετικότητας στον δημόσιο διάλογο.
«Η ένταση έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Έχω εκφράσει αυτή την ανησυχία και σε ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης», σημείωσε.
Η επίθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των απειλών και των περιστατικών παρενόχλησης σε βάρος βουλευτών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο Μπεν Κάρολ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Βικτώριας, δήλωσε συγκλονισμένος από όσα συνέβησαν.
«Είμαι αποτροπιασμένος από αυτή την επίθεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πόσο καταστροφικό είναι το περιστατικό για την τοπική κοινωνία της Γουανγκαράτα και για όλους όσοι εκπροσωπούνται από τη Χέινς.
Από την πλευρά του, ο Αλμπανέζι δήλωσε ότι όλοι προσεύχονται για την πλήρη ανάρρωση της βουλευτού.
Ποια είναι η Έλεν Χέινς
Η Έλεν Χέινς εξελέγη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας το 2019 ως ανεξάρτητη βουλευτής.
Πριν από την είσοδό της στην πολιτική είχε εργαστεί ως νοσηλεύτρια και μαία, αποκτώντας σημαντική εμπειρία στον χώρο της υγείας.
Στην πολιτική της δραστηριότητα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η βίαιη επίθεση εναντίον της έχει ανοίξει νέα συζήτηση στην Αυστραλία για την προστασία των εκλεγμένων αντιπροσώπων και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολιτικής έντασης.























