Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Τραμπ για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

25/04/17 • 09:33 | UPD 25/04/17 • 09:33

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στις Αρμενικές ομογενειακές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην κατονομάσει τα δραματικά γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει τον Τουρκικά προσφιλή όρο «Μεγάλη Καταστροφή» στην δήλωση που έκανε για την «Αρμενική Ημέρα Μνήμης 2017».

Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης

Ακολουθώντας την πάγια αμερικανική γραμμή, η ανακοίνωση του προέδρου μπορεί να αναγνωρίζει το μέγεθος της καταστροφής, αποφεύγει, όμως, να την κατονομάσει ως γενοκτονία, κάτι που θα συνιστούσε μια κόκκινη γραμμή για την Τουρκία και αναμένεται πως θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ως υποψήφιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει πως δεν θα ανεχθεί την σφαγή των αθώων χριστιανών της Μέσης Ανατολής στα χέρια των Μουσουλμάνων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης ANCA (Armenian National Committee of America) Aram Hamparian δήλωσε πως «Ο Πρόεδρος Τράμπ επέλεξε να επιβάλει την κυριαρχία της Άγκυρας εναντίον της αμερικανικής καταδίκης και του εορτασμού της γενοκτονίας των Αρμενίων. Απέτυχε να σηματοδοτήσει σωστά την 24η Απριλίου. Και έτσι αναθέτει αποτελεσματικά την αμερικανική πολιτική για την πρόληψη των γενοκτονιών στον Ρετζέπ Ερντογάν, έναν αλαζονικό και αυταρχικό δικτάτορα που σαφώς απολαμβάνει «να στρίβει» τα χέρια των Αμερικανών προέδρων (και να τους αναγκάζει) στη σιωπή για τη μαζική δολοφονία εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων χριστιανών».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με τίτλο «Δήλωση Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Αρμενική Ημέρα Μνήμης 2017»

Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε την μνήμη των ανθρώπων που υπέφεραν κατά την διάρκεια του «Meds Yeghern» (μεγάλη καταστροφή), που υπήρξε μια από τις χειρότερες θηριωδίες του 20ου αιώνα. Στις αρχές του 1915, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν και οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώνω την φωνή μου με την Αρμενική κοινότητα της Αμερικής και όλου του κόσμου για να πενθήσουμε την απώλεια αθώων ζωών και τον πόνο που υπέστησαν τόσοι πολλοί άλλοι.

Καθώς αναλογιζόμαστε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας, αναγνωρίζουμε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο λαός της Αρμενίας. Πολλοί έχτισαν νέες ζωές εδώ στις ΗΠΑ δίνοντας την ανεξίτηλη προσφορά τους στην χώρα μας και συνεχίζοντας να διατηρούν τις μνήμες από την ιστορική τους πατρίδα που γέννησε έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις φρικαλεότητες για να τις αποτρέψουμε να επαναληφθούν στο μέλλον. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία και η Αρμενία για να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν ένα οδυνηρό παρελθόν που είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα πιο δίκαιο και ανεκτικό μέλλον.