Καταδίκη της Ρωσίας για την σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν

13/04/17 • 17:44 | UPD 13/04/17 • 17:44

Η Ρωσία επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων στο Μπεσλάν το 2004 -που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους- αποφάνθηκε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταδικάζοντας τη Μόσχα στην καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες.

Οι αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν αυτή τη σύλληψη ομήρων σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας από μια ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας», και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση, έκρινε το ΕΔΑΔ. Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι και/ή είχαν τραυματιστεί, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

«Απαράδεκτη η απόφαση»

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποφάνθηκε πως η Μόσχα επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων σε σχολείο στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (…) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.