Αθήνα Καιρός

Γερμανία: Νέες διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
4 λεπτά
Γερμανία: Νέες διερευνητικές για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στα τρία κόμματα, που ελπίζουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, επαναλήφθηκαν σήμερα στο Βερολίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Σοσιαλδημοκράτες νίκησαν τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα συνεχίσουν να συζητούν τομείς στους οποίους μπορεί να συμφωνήσουν ή να υπάρξει διαφωνία.

Ο στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού «φανάρι», που έχει πάρει το όνομά του από τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία για τα τρία κόμματα, με τον Όλαφ Σολτς του SPD στο αξίωμα του καγκελαρίου.

Το FDP επαναλαμβάνει τις θεμελιώδεις θέσεις του πριν από τις συνομιλίες. Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel πως στις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος περιλαμβανονται οι φορολογικές αυξήσεις και η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Γερμανίας.

Εντούτοις πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος για τις πιθανότητες να ενταχθεί το κόμμα του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD και τους Πρασίνους επειδή, μολονότι υπάρχουν «τριβές», και τα τρία κόμματα θέλουν να κυβερνήσουν.

«Μέχρι στιγμής όλα γίνονται με μεγάλη σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Είναι σαφές σε όλα τα κόμματα πως πρόκειται για τη χώρα μας».

Συναντήσεις σε διάφορα κομματικά επίπεδα είναι προγραμματισμένες στο μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες, με την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα.

Στο μεταξύ τα κορυφαία στελέχη των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ πραγματοποιούν σειρά συνεδριάσεων.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιος για την καγκελαρία, ηγήθηκε της χειρότερης εκλογικής επίδοσης που είχε ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο το CDU. Η πολιτική μοίρα του είναι ένα από τα μείζονα ανεπίλυτα ζητήματα μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Ο Λάσετ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει παραιτηθεί της προσπάθειας να σχηματίσει έναν συνασπισμό CDU, Πρασίνων και FDP παραμερίζοντας τον Σολτς.

Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προσπαθήσει να παραμείνει ηγέτης του κόμματος ή να παραιτηθεί. Η Μέρκελ, η οποία ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια, επέλεξε να μην είναι υποψήφια για μια πέμπτη θητεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]