Αναστασιάδης: Πάω στη διάσκεψη της Γενεύης ως πρόεδρος και ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς

04/01/17 • 14:54 | UPD 04/01/17 • 14:56

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν κατά την διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης να καταρτίσουν έναν κατάλογο που θα περιλαμβάνει τα σημεία που συμφωνούν και που διαφωνούν οι δύο πλευρές.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης, υπενθύμισε πως θα συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες και η Κυπριακή Δημοκρατία, με τον πρόεδρο της να έχει διπλό ρόλο, τόσο ως πρόεδρος όσο και ως ηγέτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι στις 11 του μήνα θα γίνει η κατάθεση χαρτών, με την προϋπόθεση ότι αυτοί βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας, έτσι ώστε να ακολουθήσει η διεθνής διάσκεψη της 12 Ιανουαρίου.

Οι χάρτες θα δοθούν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ και δεν μπορεί να απέχουν από τη σύγκλιση για παραμονή εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση μεταξύ 28,2% – 29,2%. Σήμερα το ψευδοκράτος κατέχει περίπου το 37% των εδαφών της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, πως ο γγ του ΟΗΕ θα ενημερώσει και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ενώ θα προσκαλέσει και την ΕΕ για να είναι παρούσα στη διάσκεψη.

Αναφορικά με την παρουσία ή όχι των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως εάν επιθυμούν μπορούν να παρίστανται, ωστόσο ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός.  Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, είναι προγραμματισμένο να έχουν νέα συνάντηση του Σάββατο 7 του μήνα.