Η συριακή αντιπολίτευση λέει ότι η εκεχειρία δεν εξαιρεί την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ

29/12/16 • 20:20 | UPD 29/12/16 • 20:20

Αξιωματούχοι ενόπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν με το καθεστώς της Δαμασκού περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ, το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Συρία, παρά την περί του αντιθέτου ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τις επτά ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενταχθούν στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτές είναι η Φαϊλάκ αλ Σαμ, η Άχραρ αλ Σαμ, η Τζάις αλ Ισλάμ, η Σουβάρ άγκι-Σαμ, η Τζάις αλ Μουτζαχεντίν, η Τζάις Ιντλίμπ και η Τζαμπχάτ αλ Σαμίγια.

Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο συριακός στρατός διευκρίνισε ότι από την εκεχειρία αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, η Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Αρκετοί αξιωματούχοι των ανταρτών όμως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την Τζαμπχάτ Φάτεχ αλ Σαμ.

Ένας εκπρόσωπος της Τζάις αλ Νασρ που συμμετέχει στις συνομιλίες για την εκεχειρία τόνισε στο Ρόιτερς ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η μόνη οργάνωση που έχει αποκλειστεί από την συμφωνία. Η εκεχειρία θα επιτηρείται από την Ρωσία και την Τουρκία και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση διαδρομών για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε.

Ο Ζακάρια Μαλαχίφζι, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της αντάρτικης οργάνωσης Φαστακίμ επίσης ανέφερε ότι από την συμφωνία εξαιρούνται περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Τζάις αλ Νασρ επισήμανε ότι το καθεστώς της Δαμασκού επιθυμούσε επίσης να εξαιρεθεί από την συμφωνία το πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα καθώς και το υπό πολιορκία προάστιο της Δαμασκού της ανατολικής Γούτας. Αλλά οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην συνάντηση για την εκεχειρία αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους.

Ο Μαλαχίφζι υποστήριξε ότι οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε τρία κύρια σημεία: στην εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, στην επόπτευση της από την Ρωσία και την Τουρκία και στην έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ένα μήνα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ο Μαμούν αλ Χαζ Μούσα, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του FSA και εκπρόσωπος της οργάνωσης Σουκούρ αλ Σαμ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό al-Arabiya al-Hadath ότι οι αντάρτες ζήτησαν να μην εξαιρεθεί καμία οργάνωση από την συμφωνία εκεχειρίας.

Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν υπέγραψαν τις συμφωνίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία θα θεωρηθούν αυτομάτως τρομοκρατικές οργανώσεις, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), επισήμανε ότι η εκεχειρία, η ισχύ της οποίας ξεκινά τα μεσάνυχτα και η εφαρμογή της εκτείνεται σε όλη την συριακή επικράτεια, δεν περιλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.