Οι αντάρτες στη Συρία συζητούν με την Τουρκία για εκεχειρία αλλά η Ρωσία θέτει προαπαιτούμενα

28/12/16 • 21:28 | UPD 28/12/16 • 21:28

Οι κυριότερες ανταρτικές οργανώσεις της Συρίας συζητούν με την Τουρκία την πρόταση για συνολική εκεχειρία που έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, όμως απορρίπτουν το αίτημα της Μόσχας να μην συμπεριληφθεί στη συμφωνία το προπύργιό τους κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Μούνιρ αλ Σάγιαλ, ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ, είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται υπό την αιγίδα της Τουρκίας, όμως ο Ρώσος εχθρός προσπαθεί να αποκλείσει την Ανατολική Γούτα (σ.σ. το προάστιο της Δαμασκού) από την προσπάθεια επίτευξης μιας γενικής εκεχειρίας» την οποία θα δέχονταν οι αντάρτες, τόνισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε νωρίτερα ότι Άγκυρα και Μόσχα έχουν προετοιμάσει μια συμφωνία εκεχειρίας.

«Το να διαχωρίζονται οι περιοχές που έχουν απελευθερωθεί απορρίπτεται παντελώς και όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο αποκλεισμός κάποιας περιοχής συνιστά προδοσία της επανάστασης», πρόσθεσε ο Σάγιαλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει προτείνει τίποτα μέχρι τώρα ενώ η Τουρκία, που είχε την πρωτοβουλία για μια ειρηνευτική συμφωνία, δεν έχει θέσει καμία προϋπόθεση στους αντάρτες. «Είναι πρόωρο να μιλάμε για πιθανότητες επιτυχίας. Ο Ρώσος εχθρός δεν έχει σαφή θέση και επαναλαμβάνει τα αιτήματα του καθεστώτος», είπε.