Κινητικότητα και… καμπανάκια για το Κυπριακό

28/12/16 • 08:31 | UPD 28/12/16 • 08:32

Ιδιαιτέρως έντονη κινητικότητα, εν μέσω εορταστικής περιόδου, μάλιστα, παρατηρείται, εν όψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία (9-12 Ιανουαρίου 2017).

Αυτές τις ημέρες, στην Τουρκία προγραμματίζεται να βρεθεί στην Αγκυρα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την Παρασκευή φτάνει στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Συναγερμός

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, κάνει λόγο για άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις, ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη για χειρισμούς που «είναι επικίνδυνοι για τον τόπο, αλλά και για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά προκαλεί η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος συνέδεσε την επίλυση του Κυπριακού με το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με τις επίσημα δεδηλωμένες θέσεις της Αθήνας.

Μπλόκα…

Πάντως, ακόμα η τουρκική πλευρά αφενός δεν έχει συμφωνήσει να παραστεί η Ε.Ε. στη Διάσκεψη με καθοριστικό ρόλο, αφετέρου αρνείται μέχρι και τη συμμετοχή Αναστασιάδη ως Προέδρου της «Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ θέλει να παραστεί ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων. Πολύ περισσότερο, δεν θέλει την παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), όπως θέλουν Αθήνα και Λευκωσία. Αντίθετα, ζητάει «πενταμερή» (τρεις εγγυήτριες -Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία- καθώς και Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι, και ΟΗΕ), ενώ η ελληνική πλευρά θέλει «πολυμερή». Να σημειωθεί ότι η Μόσχα, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, είναι πρόθυμη να μετάσχει.

Τέλος, από τις επαφές του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δ. Παρασκευόπουλου, με Τούρκους διπλωμάτες, ενδεχομένως θα φανεί εάν θα γίνει συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν από τη Διάσκεψη και πόσο ουσιαστική θα είναι. Ο κ. Αναστασιάδης, πάντως, δήλωσε ότι από αυτή τη συνάντηση δεν είναι αναγκαίο να προκύψει λύση, αλλά γίνεται για να διερευνήσει ο κ. Τσίπρας μέχρι πού μπορεί ή είναι διατεθειμένη η άλλη πλευρά να αναθεωρήσει θέσεις οι οποίες για μας είναι απαράδεκτες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου