Πολλές οι αντιδράσεις στην Κύπρο

Σάλος από την δήλωση Ακιντζί που υπονοεί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

27/12/16 • 17:57 | UPD 27/12/16 • 18:03

«Η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας αναφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο, αλλά το νέο ομόσπονδο κράτος που θα δημιουργηθεί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού επιδιώκεται η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, κάτι που διασφαλίζεται από τα κεφάλαια, τα οποία συζητούνται.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές πρόνοιες σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια για να μην υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να είναι απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία στη συζήτηση της Συνθήκης Εγγυήσεως στη Γενεύη. Για την επιμονή του κ. Ακιντζί σε πενταμερή διάσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε το μήνυμα: «Εάν όλοι θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε και τη δήλωση Ακιντζί πως εάν υπάρξει κατάληξη στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές, οι οποίες στη συνέχεια θα επικεντρωθούν στην πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, «δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στη συμφωνία της πρώτης Δεκεμβρίου». Τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε τι εννοεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης», αφού, όπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η δήλωση, η οποία «επιτρέπει ερμηνείες περί προϋποθέσεων για μετάβαση των διαπραγματεύσεων στο επόμενο στάδιο».
Εν τω μεταξύ, το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις δηλώσεις Ακιντζί περί πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Όπως αναφέρει, αυτές οι δηλώσεις «δεν αφήνουν περιθώριο ικανοποίησης της πάγιας θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ουκ άνευ». Επίσης, το ΔΗΚΟ διερωτάται πού βασίζεται η βεβαιότητα του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ να προσκαλέσει στη διάσκεψη της Γενεύης τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όπως πρόσθεσε, το πρόσφατο ψήφισμα του ΣΑ για τον εποικισμό των Πλαιστινιακών Εδαφών αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό στοιχείο στη διαπραγματευτική φαρέτρα του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να ζητήσει την αποχώρηση των εποίκων από τα Κατεχόμενα. «Δυστυχώς, με τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συναινέσει στη νομιμοποίηση 114.000 εποίκων», επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος.

Ακιντζί: Την λύση θα την υπογράψει η ομοσπονδιακή Κύπρος

Νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει ότι η διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη θα είναι πενταμερής και όχι πολυμερής.

Οπως δήλωσε «κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος και κανείς άλλος (εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι».

Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, είπε ότι δεν έχει κρύψει τίποτε από τον Τύπο, για τα όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία και όλοι γνωρίζουν για τις εξελίξεις.

Είπε ακόμα ότι ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη, και οι διαπραγματευτές αλλά και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, με την επόμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει καθοριστεί για τις 4 Ιανουαρίου και αν υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου.

Συνεχίζοντας ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στα 8-10 κεφάλαια τότε, όπως ο ίδιος είπε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.

Υπάρχουν περίπου 100 θέματα για συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από τα οποία τα 8-10 είναι τα πιο σημαντικά είπε ενώ τα «δύσκολα θέματα» αναμένεται να συζητηθούν στην Γενεύη.
Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και η διακυβέρνηση τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα επικεντρωθούν στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Αναφέρθηκε ακόμα στη διαφορά των δηλώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς με τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με την διάσκεψη της Γενεύης και είπε ότι η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στην συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο ηγέτης των Τουρκοκύπριος προσθέτοντας ότι «και δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό».

«Αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος», είπε.