Ξεκίνησαν σήμερα στην Τουρκία οι δίκες για το αποτυχημένο πραξικόπημα

27/12/16 • 14:16 | UPD 27/12/16 • 14:16

Ξεκίνησαν σήμερα στην Τουρκία οι δίκες των ανθρώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σήμερα δικάζονται 29 αστυνομικοί στην πρώτη δίκη που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη. Η δίκη θα γίνει στη μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα της Τουρκίας, σε ένα κτίριο που βρίσκεται απέναντι από τη φυλακή Silivri, στα περίχωρα της τουρκικής μητρόπολης.

Οι 21 κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια γιατί κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» και «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή παρεμπόδιση της λειτουργίας της». Οι υπόλοιποι 8 κινδυνεύουν με ποινές έως 15 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία ότι «ανήκουν σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Επίσης, τρεις πιλότοι ελικοπτέρων της αστυνομίας κατηγορούνται ότι αρνήθηκαν να μεταφέρουν τις ειδικές ομάδες ανδρών για να προστατεύσουν την προεδρική κατοικία στο Huber, στην Κωνσταντινούπολη. Αλλοι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι αρνήθηκαν να υπακούσουν στη φιαταγή να επιτεθούν στους πραξικοπηματίες και ότι επιχείρησαν να ενθαρρύνουν την λαϊκή αντίσταση ποστάροντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνολικά θα δικαστούν 41.000 άτομα. Στις 20 Φεβρουαρίου δικάζονται στην πόλη Mugla, στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας, 47 άτομα που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον ίδιο τον Ερντογάν. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα, στην πόλη Denizli, στα νοτιο-δυτικά της Τουρκίας θα δικαστούν 60 άτομα.