Η Frontex «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» : Το ISIS εξοπλίζει πρόσφυγες-τρομοκράτες

27/12/16 • 13:30 | UPD 27/12/16 • 13:30

Σε κόκκινο συναγερμό θέτει ολόκληρη την Ευρώπη η Frontex (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή- Ακτοφυλακή) προειδοποιώντας πως  μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξοπλίζουν πρόσφυγες που  βρίσκονται είδη σε Ευρωπαϊκό έδαφος για να εξαπολύσουν επιθέσεις. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα  της βρετανικής εφημερίδας «Independent» η  η ευρωπαϊκή υπηρεσία επισημαίνει ότι, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ή χειραγωγηθεί ή να έχουν χρησιμοποιηθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι πιθανόν έχουν παρεισφρήσει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας της Δύσης οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν έχουν προσπαθήσει να χειραγωγήσουν πρόσφυγες ή ακόμη και να τους εκπαιδεύσουν για να τους κάνουν τρομοκράτες την ώρα που αυτοί μετακινούνται μαζικά προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, την πείνα και την ακραία φτώχεια.

  • Save

«Η Frontex εξήρε την αναγκαιότητα ετοιμότητας των ευρωπαϊκών αρχών υπό τον φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων», όπως υποστηρίζει ο Φαμπρίς Λεζερί, εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, σε δηλώσεις του στο «Voa News».

Από την πλευρά της, η Europol έχει ανακοινώσει ότι, από τον Απρίλιο του 2016 υπήρξαν περίπου 300 περιπτώσεις στις οποίες τζιχαντιστές προσπάθησαν να στρατολογήσουν πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στην Ευρώπη.

Για τον Ρόμπιν Σίμκοξ, αναλυτή σε θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας στο «think tank» «Heritage Foundation», «με τον τρόπο αυτό οι τζιχαντιστές μπορούν να επεκτείνουν τις ξένες επιχειρήσεις τους».