Ιδού η «νέα Δεξιά» της Γερμανίας και της Ευρώπης

24/12/16 • 20:37 | UPD 24/12/16 • 20:37

Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «Γερμανούς πατριώτες» και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος της «νέας Δεξιάς» στην Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας γύρω στα 30. Πρόκειται για τους μοντέρνους στην εμφάνιση οπαδούς του «Κινήματος της Ταυτότητας» ή «Ταυτοτικού Κινήματος» (Identitaere Bewegung στα γερμανικά) που διαχωρίζουν ξεκάθαρα τη θέση τους από τους νεοναζί, μολονότι δηλώνουν θιασώτες της εθνικής παράδοσης και εχθροί της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, ιδίως από μουσουλμανικές χώρες.

Παραδέχονται ότι συνταυτίζονται ως ένα βαθμό με την alt-right που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, απορρίπτοντας όμως ξεκάθαρα τις ρατσιστικές της απόψεις.
«Εμείς δεν πιστεύουμε στην υπεροχή της λευκής φυλής. Πιστεύουμε όμως, ότι κάθε έθνος έχει το δικό του πολιτισμό και πρέπει να τον διατηρήσει. Ναι μεν ζητάμε αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με ρατσιστικές ή φυλετικές ιδέες», δήλωσε στο αμερικανικό σάιτ PRI ο 25χρονος αρχιτέκτονας Ρόμπερτ Τιμ, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του «Ταυτοτικού Κινήματος» στο Βερολίνο.

Ο Τιμ λέει ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει ούτε να μεγαλώσει τα παιδιά του στις γειτονιές γύρω από τη Χέρμανπλατς του Βερολίνου, που θυμίζει τη δική μας πλατεία Βικτωρίας. Η συνοικία βρίθει από Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Βορειοαφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες. «Δεν έχουμε ιδέα πώς να τους ενσωματώσουμε. Γι’ αυτό τα γερμανικά σύνορα πρέπει να κλείσουν προσωρινά» υποστηρίζει.

Οι Γερμανοί οπαδοί του κινήματος απορρίπτουν ασυζητητί τον αντισημιτισμό και τους υποστηρικτές του Ολοκαυτώματος – σε αυτό είναι κατηγορηματικοί. Οι ρίζες ωστόσο του κινήματός τους φτάνουν ως αυτές τις σκοτεινές γωνιές. Ο όρος «ταυτοτικός» ξεκίνησε από τη Γαλλία αλλά εξαπλώθηκε κυρίως στην Αυστρία χάρη στον 27χρονο ακτιβιστή Μάρτιν Σέλνερ, που ξεκίνησε ως μέλος νεοναζιστικών ομάδων, αλλά τώρα πια καταδικάζει κάθε μορφή βίας.

Πράγματι, οι οπαδοί της «νέας Δεξιάς» υιοθετούν περισσότερο τις λάιτ ακτιβιστικές μεθόδους των Πρασίνων και η εμφάνισή τους θυμίζει μοντέρνους χίπστερ αντί για περιθωριακούς νεοναζί. Τον Αύγουστο σκαρφάλωσαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε: «Ασφαλίστε τα σύνορα, σώστε ζωές». Αποφεύγουν κάθε πράξη βίας κατά μεταναστών, ακόμη και φραστικής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής