«ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ» ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αιμοσταγείς τζιχαντιστές, η στροφή της Μέρκελ και το χάος στην Τουρκία

24/12/16 • 07:00 | UPD 24/12/16 • 07:00

H δύσκολη χρονιά που προδιαγράφεται για την Ευρώπη έδωσε ήδη «δείγμα γραφής» με την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά του Βερολίνου.

Ολόκληρη η «γηραιά ήπειρος» νιώθει απροστάτευτη και ευάλωτη μπροστά στην εκδικητική και τυφλή μανία των άγνωστων τζιχαντιστικών κέντρων που καθοδηγούν τον τρόμο.

Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών, τώρα πια, είναι βέβαιο πως το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα κυριαρχήσει στην πολιτική της Γερμανίας τους επόμενους μήνες.

«Το σοκ του Βερολίνου», για το οποίο μίλησε ο γερμανικός Τύπος ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά της πρωτεύουσας, αλλάζει ολόκληρη την «ατζέντα» της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης στη Γερμανία. Και όχι μόνο…

Αλλάζει επίσης ολόκληρη την προεκλογική ατζέντα της Ε.Ε., μέσα στο 2017, όπως επισημαίνει το Stratfor (σελ. 52).

Θα μεταβάλει τις κινήσεις των λαϊκιστών της Ε.Ε. εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και ειδικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο, που ετοιμάζεται για την προεκλογική της εκστρατεία, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότατο πλήγμα, καθώς θα πρέπει να υπερασπιστεί την πολιτική της.

Ο συνήθως ήπιος λόγος της Μέρκελ εμπεριείχε αυτή τη φορά έμμεσες απειλές για τους τρομοκράτες. Είναι φανερό πως ανησυχεί βαθύτατα για τις επιπτώσεις από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της «Εκκλησίας της Μνήμης», με τους 12 νεκρούς.

Το «Spiegel» χαρακτήρισε «εφιάλτη» την επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου, που σημειώθηκε εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων σε ένα σημείο-σύμβολο της αγάπης και της αδελφοσύνης.

Όπως τονίζει, «η Μέρκελ πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητες επανεκλογής της λιγοστεύουν»!

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής