Παραδόθηκαν οι δράστες και ζήτησαν άσυλο

Αίσιο τέλος της αεροπειρατείας στην Μάλτα [εικόνες & βίντεο]

23/12/16 • 16:53 | UPD 23/12/16 • 21:21

Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία στην Μάλτα. Μετά από διαπραγματεύσεις οι αεροπειρατές της πτήσης AFRIQIYAH AIRWAYS αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που κρατούσαν ομήρους, ενώ οι ίδιοι παραδόθηκαν στις Αρχές.

Λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι, η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε και απελευθερώθηκαν αρχικά 25 εκ των επιβατών, γυναίκες και το παιδί που βρισκόταν μεταξύ τους, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ. Η απελευθέρωση επιβατών συνεχίστηκε και περίπου μία ώρα αργότερα (περί τις 16:00) είχαν αφεθεί ελεύθεροι όλοι. Στην συνέχεια άφησαν ελεύθερο το πλήρωμα και ακολούθως παραδόθηκαν ζητώντας άσυλο.

Δείτε ζωντανή εικόνα 

Το χρονικό

Οι δύο άτομα έκαναν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος τύπου AIRBUS A320 της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS με 118 επιβαίνοντες το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη σήμερα το πρωί.

Το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Σμπέχα της Λιβύης με προορισμό την Τρίπολη, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και οι δράστες ζήτησαν το αεροσκάφος να κατευθυνθεί στη Μάλτα, όπως και έγινε. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πιλότος σε επικοινωνία που είχε με τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης ανέφερε ότι προσπάθησε να προσγειωθεί εκεί, ωστόσο, δεν τον άφησαν ο ή οι αεροπειρατές.

 

Το αεροδρόμιο έχει τεθεί σε συναγερμό, με πάνοπλους αστυνομικούς και οχήματα του στρατού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 118 άτομα, 111 επιβάτες (82 άνδρες, 28 γυναίκες, 1 παιδί) και 7 μέλη πληρώματος. Οι δύο αεροπειρατές αναφέρουν ότι είναι οπαδόι του Καντάφι ανήκουν στην ομάδα Αλφατάχ Αλγκαντίνα και έχουν στα χέρια τους χειροβομβίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αεροπειρατές δέχονται να απελευθερώσουν τους επιβάτες, αν ικανοποιηθεί το αίτημά τους που είναι η απελευθέρωση του γιου του Καντάφι από τη φυλακή. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν αρκετές ώρες και τελικά είχαν αίσιο τέλος.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στο Twitter: «Ενημερώθηκα για πιθανή αεροπειρατεία σε εσωτερική λιβυκή πτήση που κατευθύνεται προς τη Μάλτα και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο αεροσκάφος βρίσκονται 111 επιβάτες, 82 άνδρες, 28 γυναίκες και 1 βρέφος.