Διαδικτυακό κείμενο ζητάει «πραγματική δίκη» για τη Λαγκάρντ, συγκεντρώνοντας 140.000 υπογραφές

22/12/16 • 20:08 | UPD 22/12/16 • 20:08

Η Κριστίν Λαγκάρντ δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας για το σκάνδαλο Ταπί, μια υπόθεση από την εποχή που η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Η νυν διευθύντρια του ΔΝΤ κρίθηκε ένοχη, χωρίς να της επιβληθεί ποινή.

Την ίδια στιγμή όμως, στο σάιτ «Change.org» αναρτήθηκε το αίτημα μιας «πραγματικής δίκης» για την Λαγκάρντ, το οποίο κυκλοφόρησε αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκέντρωσε πάνω από 140.000 υπογραφές σε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Το κείμενο προώθησε ένας καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και συνδικαλιστής, ονόματι Julien Cristofoli.

Γράφει λοιπόν:
«Στις 13 Μαίου 2016, ένας άστεγος 18 ετών, ο οποίος μπήκε σε ένα σπίτι στην πόλη Φιζάκ για να κλέψει ρύζι και μακαρόνια από ανάγκη, καταδικάστηκε σε 2 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή, από το δικαστήριο της πόλης Καόρ. Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ εκρίθη ένοχη, χωρίς ποινή, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας. Τι ντροπή για την «δημοκρατία» μας!». Πρόκειται επομένως για ένα δικαστήριο εξαίρεσης, το οποίο μόλις επέβαλε μια ποινή που είναι άδικη και ακατανόητη ανάλογα με τη βαρύτητα των γεγονότων για τα οποία κατηγορείτο!».

Αποδέκτες του κειμένου είναι ο πρόεδρος της γαλλικής βουλής Κλοντ Μπορτολόν, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της γαλλικής γερουσίας. Ο συνδικαλιστής απαιτεί «ο νόμος να εφαρμοστεί για την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ όπως εφαρμόζεται για τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας».

«Η πρώην υπουργός Οικονομίας πρέπει να απαντήσει για τις πράξεις της μπροστά σε ένα κανονικό δικαστήριο και να υποστεί τις συνέπειες», προσθέτει το κείμενο, το οποίο ζητάει από τους πολίτες να το συνυπογράψουν.

Η απόφαση του εν λόγω δικαστηρίου, στο οποίο συμμετέχουν 12 βουλευτές, έκρινε ένοχη χωρίς ποινή την κυρία Λαγκάρντ, προκαλώντας σάλο στα γαλλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χαρακτήρισαν την απόφαση ακατανόητη.