Γυναίκα και μουσουλμάνα η νέα πρωθυπουργός της Ρουμανίας

22/12/16 • 11:44 | UPD 22/12/16 • 11:44

Στην Σεβίλ Σαϊντέχ καταλήγει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) που αναζητεί ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Ρουμανίας. Η Σαϊντέχ είναι έμπιστη του αρχηγού του κόμματος (ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός) και αν πάρει τη θέση θα γίνει όχι μόνο η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργός στη χώρα.

Εάν ο πρόεδρος της Ρουμανίας κι η βουλή εγκρίνουν την υποψηφιότητά της, τότε η Σεβίλ Σαϊντέχ θα γίνει η πρώτη γυναίκα και μάλιστα η πρώτη μουσουλμάνα που θα αναλάβει πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου οι μουσουλμάνοι είναι λιγότεροι από το 1% του πληθυσμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατέγραψε μια εκκωφαντική νίκη στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίτου αποσπώντας ποσοστό άνω του 45%. Και μαζί με τον ελάσσονα σύμμαχό του, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, έχει την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή.

Κανονικά ο πρόεδρος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στην περίπτωση του Λιβίου Ντραγκνέα, αφού καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον Απρίλιο για καλπονοθεία. Κι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κλάους Γιοχάνις, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διορίσει πρωθυπουργό κάποιον που έχει καταδικαστεί, και πέραν αυτού υπάρχει νόμος του 2001 που το απαγορεύει. Κι ενώ σε δημοσκοπήσεις το 95% των Ρουμάνων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την διαφθορά, το κόμμα του Ντραγκνέα κέρδισε τις εκλογές κυρίως χάρη στην επαρχία.

Γι’ αυτό κι οι Σοσιαλδημοκράτες στράφηκαν στην 52χρονη Σεβίλ ΣαΪντέχ, μια όχι και τόσο γνωστή πολιτικό που υπηρέτησε για ένα εξάμηνο ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην τελευταία κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Σαϊντέχ είναι έμπιστη του Ντραγκνέα, ο οποίος δεν κρύβει πως σκοπεύει να κρατήσει εκείνος τα ηνία.
«Καταλήξαμε σε μία λύση που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτή ώστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση και να έχουμε ψηφίσει προϋπολογισμό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε ο Ντραγκνέα, παρουσιάζοντας την επλογή της Σαϊντέχ.

Αν η επιλογή της Σαϊντέχ προχωρήσει, είπε, «εκείνη θα είναι πρωθυπουργός αλλά την πολιτική ευθύνη θα την έχω πρωτίστως εγώ» ξεκαθάρισε ο Ντραγκνέα. Η αφοσίωσή της στον Ντραγκνέα θεωρείται δεδομένη, όπως και οι στενές τους σχέσεις: Ήταν μάρτυρας στο γάμο της το 2011.