Κυπριακό: Αγεφύρωτο το χάσμα για στρατεύματα και εγγυήσεις

21/12/16 • 12:28 | UPD 21/12/16 • 12:30

Παραμένουν σημαντικές διαφορές για το κυπριακό ανάμεσα ενόψει των συνομιλιών της Γενεύης που αρχίζουν στις 9 Ιανουαρίου με στόχο την πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές» απέδειξαν πως μόνο εύκολες δεν θα είναι οι διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως εάν το θελήσει η Άγκυρα, μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, ενώ σημείωσε πως δεν βλέπει τον λόγο ύπαρξης τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μετά τη λύση.

«Εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και αν η Τουρκία έχει τη βούληση, υπάρχει και η ευκαιρία. Ελπίζω να γίνουν αποδεκτές και οι ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επομένως μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο που απαιτείται, θα πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  Ο χρόνος επιδρά αρνητικά και «ο λόγος είναι ότι δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι μη αναστρέψιμα και συνεπώς κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε αντιμετωπίζουμε νέα δεδομένα που δεν βοηθούν στην επίτευξη μίας λύσης που θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και ανησυχίες, αλλά και στις διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων είπε: «Υπάρχει δυσπιστία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα απέναντι στους Ελληνοκύπριους . Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες αντιλήψεις και αυτό θα συμβεί μόνο με τον χρόνο, με νέες εμπειρίες. Μπορεί να υπάρξει μια ρήτρα στη συμφωνία που να αναγνωρίζει συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως ένα διάστημα μετά από 15 χρόνια, ή μετά από την συμπλήρωση τριών επιτυχημένων προεδρικών θητειών, και έτσι να ελεγχθεί ότι το σύστημα είναι βιώσιμο, ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προχωρά ομαλά και ότι υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε πως το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι ευαίσθητο θέμα στην Κύπρο όπου όλοι σχεδόν οι Ελληνοκύπριοι, όπως και η Αθήνα, θα ήθελαν να δουν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το τέλος της διαδικασίας των εγγυήσεων, συμπληρώνοντας ότι την ίδια ώρα γενικά οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επιθυμούν τη συνέχιση του συστήματος αυτού.