Ερευνούν τα πάντα αλλά παραμένουν στο σκοτάδι

Δεν ξέρουν ποιον ψάχνουν για το μακελειό στο Βερολίνο: Βαδίζουν στο άγνωστο οι αρχές

21/12/16 • 10:31 | UPD 21/12/16 • 10:37

H δεύτερη μέρα μετά την επίθεση στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου ξημέρωσε χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο για τον ή τους διαφυγόντες δράστες οι οποίοι προκάλεσαν την θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων και κυκλοφορούν ενδεχομένως ένοπλοι στην πόλη.

Ο δρόμος που οδηγεί στην πλατεία Breitscheid, δίπλα στην συμβολική Εκκλησία της Μνήμης (Gedächtniskirche), η οποία διατηρήθηκε μισογκρεμισμένη για να θυμίζει τις συνέπειες το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει κλειστός. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου θα λειτουργήσουν από σήμερα κανονικά, ενώ θα γίνει κανονικά και ο αγώνας του γερμανικού πρωταθλήματος της τοπικής ομάδας Χέρτα κατά του Ντάρμστατ στο Ολυμπιακό Στάδιο, με ενισχυμένα φυσικά μέτρα ασφαλείας, για να διακηρυχθεί ότι οι πολίτες δεν υποκύπτουν στον φόβο. Χιλιάδες γέμισαν μάλιστα τα στάδια σε όλες τις γερμανικές πόλεις για τους αγώνες του γερμανικού πρωταθλήματος χτες το βράδυ, διαδηλώνοντας έτσι την απόφασή τους να συνεχίζουν να ζουν κανονικά.

  • Save

Η αστυνομία επεξεργάζεται διακόσιες περίπου μαρτυρίες πολιτών από τον τόπο της επίθεσης, οι έρευνες βρίσκονται στο σημείο μηδέν, αφού η αστυνομία του Βερολίνου δεν έχει ούτε μια περιγραφή του ή των δραστών. Τα ερωτήματα παραμένουν και απαντήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Αναπάντητο είναι για παράδειγμα γιατί η «τρελή» πορεία του τεράστιου φορτηγού μέσα στην πόλη επί μισή ώρα πριν πέσει πάνω στους επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς πέρασε απαρατήρητη από την Αστυνομία.

  • Save

Επικρίσεις υπάρχουν για το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν εμπόδια γύρω απ΄τις αγορές μετά την εμπειρία της Νίκαιας και παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο χτύπημα. Εμπόδια από μπετόν τοποθετήθηκαν πάντως ήδη στους δρόμους που οδηγούν στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Δρέσδης και της Ερφούρτης, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί θα περιπολούν όχι μόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές, άλλα και σε διάφορα κεντρικά σημεία των πόλεων. Επίσης θα τοποθετηθούν κάμερες, ώστε να παρακολουθούνται τυχόν ύποπτες κινήσεις.

  • Save

Η κριτική, όμως, σε γενικές γραμμές είναι πολύ προσεκτική και τα ΜΜΕ δεν έχουν αυτοαναγορευτεί σε άτυπους εισαγγελείς απαγγέλοντας κατηγορίες. Τηρούν μιαν εξόχως προσεκτική στάση περιοριζόμενα μόνο σε επίσημες, διασταυρωμένες, πληροφορίες και σε αναλύσεις ειδικών και μόνον, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή του πανικού.

Η κίνηση στην πόλη ήταν εντούτοις χτες πολύ μειωμένη, το υπερπλήρες τις προηγούμενες μέρες μετρό σχεδόν άδειο και οι τουρίστες σπάνιοι. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης δεν άνοιξαν και η κίνηση στα εμπορικά κέντρα την πόλης ήταν υποτονική. Οι πολίτες πάντως τάσσονται υπέρ της λειτουργίας των πάμπολλων παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών στη Γερμανία -μόνο στο Βερολίνο υπάρχουν δεκάδες- για να μην επιτύχει ο στόχος των εγκεφάλων της επίθεσης να τρομοκρατήσουν τους πολίτες και να κλειστούν στα σπίτια τους.

  • Save

Χτες το βράδυ έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην Εκκλησία της Μνήμης , παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ενώ εκατοντάδες Βερολινέζοι και τουρίστες άναβαν έξω ένα κερί στη μνήμη των νεκρών αψηφώντας το κρύο και τον φόβο. Το ίδιο έγινε και γύρω από την φωταγωγημένη με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας Πύλη του Βραδενβούργου για να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

  • Save

Οι προσεκτικές τοποθετήσεις των αρχών αποδείχτηκαν πάντως σώφρονες. Ο αρχικός ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος και έτσι εξηγείται γιατί κατά την χτεσινή συνέντευξη τύπου τόσο ο Δήμάρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, όσο και ο Γερουσιαστής (υπουργός) Εσωτερικών της πόλης-κρατιδίου του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ και ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου Κλάους Καντ υπήρξαν ιδιαίτερα φειδωλοί στις πληροφορίες που έδιναν, ενώ και ο Εισαγγελέας της γερμανικής πρωτεύουσας αρνήθηκε αργότερα να χαρακτηρίσει τον συλληφθέντα Πακιστανό ως ύποπτο της αποτρόπαιας πράξης , λόγω ελλείψεως στοιχείων. Φίλος του πρόσφυγα επιβεβαίωσε ότι βρίσκονταν εκεί κοντά μαζί κατά τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης και ότι δεν έχει καμία ανάμειξη. Ούτε και από τις έρευνες στο παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και διέμενε ο συλληφθείς Πακιστανός προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Σώφρων αποδείχτηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος δεν χρησιμοποίησε χτες καν τον όρο τρομοκρατική επίθεση σε αντίθεση με την καγκελάριο και του Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυρίας, οι οποίοι επέκριναν μάλιστα αμέσως την πολιτική της κ. Μέρκελ στο προσφυγικό, αφού ούτε καν το κίνητρο της επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα, αν και ο τρόπος παραπέμπει σε τρομοκρατική επίθεση όπως και βέβαια και η ανάληψη της ευθύνης από τον Ισλαμικό Κράτος. Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ μάλιστα απέφυγε να κάνει οποιεσδήποτε πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις και να απαντήσει στους Βαυαρούς εταίρους στο μεγάλο συνασπισμό «από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις του στα δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα (ARD, ZDF). Το θέμα βέβαια θα επηρεάσει μετά βεβαιότητος την προεκλογική περίοδο εάν αποδειχτεί ότι ο ή οι δράστες ήταν πρόσφυγες ή μετανάστες προσκείμενοι σε ακραίους ισλαμιστές, κάτι το οποίο αυτήν την στιγμή είναι αναπόδεικτο.

Δεν παραδόθηκε αμαχητί ο Πολωνός οδηγός

Κατά την φορτηγο-πειρατεία υπήρξε πάλη ανάμεσα στον αρχικό οδηγό του φορτηγού, τον άτυχο 37χρονο Πολωνό, Ουρμπάν Λούκατς. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Gazeta Wyborcza, αποκαλύπτεται ότι τα πολλαπλά τραύματα που φέρει σε όλο του το σώμα αποδεικνύουν ότι ο Λούκατς έδωσε μάχη με τον άγνωστο δράστη, προκειμένου να αποκρούσει την πειρατεία.

O άτυχος Πολωνός οδηγός

 

  • Save

Λεπτομέρειες των τελευταίων ωρών πριν από την ολέθρια κατάληξη του τελευταίου του ταξιδιού, σκιαγραφούν την τραγική ειρωνία: Λίγο πριν πέσει νεκρός από τον αποφασισμένο «μαχητή του ISIS», ο Λούκατς είχε ενημερώσει τη σύζυγό του ότι «η παράδοση του φορτίου στο Βερολίνο καθυστερεί και θα αναγκαστώ να μείνω εδώ τη νύχτα. Αύριο, όμως, θα είμαι κοντά σου».

Διαβιβάστε επίσης: 

Έρημη πόλη το Βερολίνο, τζιχαντιστικός τρόμος σε όλη την Ευρώπη

Τσέχος υπουργός Οικονομικών: Υπεύθυνη για την επίθεση στο Βερολίνο η Μέρκελ