Μήνυμα προσφύγων προς Βερολίνο: Δεν είμαστε όλοι δολοφόνοι

20/12/16 • 20:58 | UPD 20/12/16 • 20:58

Νέα ενίσχυση του αντι-μεταναστευτικού αισθήματος φοβούνται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Γερμανία, μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο.

Σύριοι που βρίσκονται στη χώρα, προσπαθώντας να κάνουν μία νέα αρχή, κάλεσαν τους Γερμανούς να μην τους υποπτεύονται όλους, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

«Εννοείται πως ανησυχούμε. Ανησυχούμε για το πώς οι Γερμανοί θα μας βλέπουν μετά από την τρομοκρατική επίθεση. Το μήνυμά μου προς τους Γερμανούς είναι: μην μας υποπτεύεστε όλους, μην γενικεύετε», είπε στον Guardian ο Ιμπραχίμ Σούφι.

Ο 26χρονος Σύρος ζει στο προσφυγικό κέντρο όπου έμενε και ο Πακιστανός ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση με το φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, που άφησε πίσω 12 νεκρούς. Ο Πακιστανός αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Τρίτης, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις σε βάρος του.

Μετά από την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη Γερμανία, από πέρυσι, έχει κάνει την εμφάνισή της η ξενοφοβία. Σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου, 59 επιθέσεις έγιναν στα προσφυγικά κέντρα της πόλης πέρυσι και άλλες 48 φέτος.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το έγκλημα. Ελπίζω αυτό το πρόσωπο να μην πλήξει τη φήμη των προσφύγων όπως εμείς, που ευγνωμονούμε τη Γερμανία», δήλωσε στον Guardian ο Αμάρ Βαζάρ, ένας 45χρονος από τη Συρία.

«Φύγαμε από αυτού του είδους την τρομοκρατία και μας ακολούθησε εδώ», παρατήρησε από την πλευρά του ο συμπατριώτης του Γιασέρ.