ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΚΡΟΨΙΑ

Έντεκα σφαίρες έριξε ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη – Οι 9 ήταν εύστοχες

20/12/16 • 13:13 | UPD 20/12/16 • 13:38

Έντεκα φορές πυροβόλησε ο δράστης προς τον Ρώσο πρέσβη σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας, οι εννιά από τις οποίες βρήκαν στόχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επίσης, το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης είναι προδιαγραφών του ΝΑΤΟ μάρκας Canik διαμετρήματος 9 επί 19.

Ο δράστης ονομάζεται Μεβλούτ Μερτ Αλτινμπάς και ήταν επί 2,5 χρόνια διευθυντής τμήματος της αστυνομικής άμεσης δράσης ασφαλείας στην Άγκυρα.

Ο Ρώσος διπλωμάτης δολοφονήθηκε στη διάρκεια ομιλίας του σε αίθουσα τέχνης από νεαρό αστυνομικό των ειδικών δυνάμεων, που είχε αποταχθεί στη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του Ιουλίου. Ο αστυνομικός που μπήκε στην αίθουσα επιδεικνύοντας αστυνομική ταυτότητα και βρισκόταν κοντά στον Καρλόφ, παριστάνοντας το φρουρό του, πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη στην πλάτη! Κατά την επίθεση εναντίον του πρέσβη τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις παρευρισκόμενοι στην έκθεση φωτογραφίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ομογενής κ. Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος νοσηλεύεται και είναι καλά στην υγεία του.

Μετά τη δολοφονία του πρέσβη ακολούθησε ένοπλη συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο δράστης, Μεβλούτ Μερτ Αλτινμπάς, τον οποίο οι τουρκικές αρχές συνδέουν με το ισλαμικό κίνημα «Χιζμέτ» του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως σημειώνεται δε, ο νεαρός είχε απομακρυνθεί από την υπηρεσία του κατά τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ως ύποπτος «γκιουλενικός». Ο Φετουλάχ Γκιουλέν από την πλευρά του δήλωσε χθες το βράδυ πως πρόκειται για «ειδεχθή τρομοκρατική πράξη» για την οποία ευθύνεται το έλλειμμα ασφαλείας μετά τις εκκαθαρίσεις στο στρατό και την αστυνομία.

Ερευνάται επίσης αν η επίθεση συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία, δεδομένου ότι το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της Μόσχας για τη συριακή κρίση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Αλλωστε, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο δράστης φώναζε «εκδίκηση για το Χαλέπι»!