Γκεζίνε Σβαν: Βάρβαρη η απόρριψη του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους

16/12/16 • 14:15 | UPD 16/12/16 • 14:15

«Είναι βάρβαρο να απορρίπτει κάποιος το δώρο των Χριστουγέννων στους Έλληνες συνταξιούχους» τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γκεζίνε Σβαν, καθηγήτρια Πολιτικής θεωρίας και Φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για την προεδρία της γερμανικής Δημοκρατίας τo 2004 και το 2009.

«Άκουσα ότι κάποιοι είναι αντίθετοι στο να δοθεί 13η σύνταξη στους Έλληνες χαμηλοσυνταξιούχους. Το βρίσκω βάρβαρο, τι άλλο μπορώ να πω. Αν θα δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων σε δοκιμαζόμενους ανθρώπους ή όχι δεν είναι καθοριστικό για το χρέος. Η άρνησή του είναι μια σκληράδα, η οποία είναι και ανόητη συν τοις άλλοις, διότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει ένα λαό αντιμετωπίζοντας τον με τέτοιον τρόπο» σημειώνει η Γκεζίνε Σβαν που είναι εξέχουσα προσωπικότητα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η Γκεζίνε Σβαν εκτιμά ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά, διότι πρέπει αφενός να εφαρμόσει τις επιβληθείσες σκληρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι μη λειτουργικές για την οικονομία και κοινωνικά καταστρεπτικές, ενώ παράλληλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους φτωχότερους, να αποδώσει όσο γίνεται περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Γερμανίδα πολιτικός τάσσεται επίσης υπέρ μιας «ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό», όπως τονίζει. «Έχω επιφυλάξεις για την ολική διαγραφή του χρέους, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση ζητά τώρα ελάφρυνση. Σε τελευταία ανάλυση πρόκειται για το θέμα της ανάπτυξης. Πρέπει να δοθεί στους επενδυτές η βεβαιότητα ότι δεν πρέπει να φοβούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη ότι τα επόμενα δέκα-δεκαπέντε χρόνια οικονομική κατάρρευση λόγω της αποπληρωμής χρεών».

Ερωτηθείσα για την εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απορρίπτει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση τους χρέους, η Γκεζίνε Σβαν σημειώνει: «O κύριος Σόιμπλε θα συνεχίσει τα αποκλείει μια τέτοια συζήτηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές διότι θα πρέπει να φέρει το θέμα προ συζήτηση στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί. Γι αυτό και θεωρώ αναγκαίο να το κάνουμε θέμα προ των εκλογών για να δείGξουμε πόσο καταστρεπτική είναι αυτή η πολιτική λιτότητας. Ο Σόιμπλε έχει ακόμα την φήμη στη Γερμανία ότι είναι ένας πολιτικός ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ευρώπης. Είμαι προσωπικά επιφυλακτική σε αυτό διότι ενίσχυσε τις προκαταλήψεις απέναντι στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ