Με ρούμι ξεπληρώνει τα χρέη της η Κούβα

16/12/16 • 11:49 | UPD 16/12/16 • 11:49

Έναν διαφορετικό τρόπο βρήκε η Κούβα για να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Τσεχίας, μετά από πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κούβας, αποφασίστηκε ότι θα λάβει αντί χρημάτων για δάνειο ύψους 276 εκατ. δολαρίων, μπουκάλια από το διάσημο κουβανέζικο ρούμι.

Ωστόσο, η Πράγα δήλωσε πως προτίμησε να πάρει τουλάχιστον ένα μέρος του χρέους σε μετρητά. Το συγκεκριμένο χρέος χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα και η τότε Τσεχοσλοβακία ήταν μέρη του κομμουνιστικού μπλοκ.

Βέβαια,σύμφωνα με το δίκτυο BBC, η Τσεχία εξέφρασε την προτίμηση να της επιστραφεί τουλάχιστον ένα μέρος του ποσού που της οφείλει η Κούβα, η οποία, ωστόσο, βρίσκεται σε οικονομική στενότητα και το μόνο που διαθέτει είναι μεγάλο απόθεμα του δημοφιλούς ποτού.

Το χρέος χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν Κούβα και Τσεχοσλοβακία ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ, και η Τσεχία είχε προτείνει την αποπληρωμή ακόμα και με φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα φάρμακα όμως δεν έχουν  πιστοποίηση και για αυτό οι Τσέχοι προτίμησαν το ρούμι.