Διεθνή ΜΜΕ: Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Ευρωζώνης

15/12/16 • 13:27 | UPD 15/12/16 • 14:45

Το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για σύγκρουση της χώρας με την Ευρωζώνη και νέα αναζωπύρωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

CNBC: Έρχεται νέα κρίση στη Ελλάδα που θα φέρει «τριγμούς» στη συνοχή της ΕΕ

Για μια νέα πολιτική και οικονομική αναταραχή που είναι στα «σκαριά» στην Ελλάδα κάνει λόγο σε άρθρο του το CNBC, καθώς όπως αναφέρει «οι πιστωτές της χώρας και η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε διαμάχη για το μείγμα των μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική φερεγγυότητα της χώρας».

«Την Τετάρτη, η ευρωζώνη έβαλε πάγο στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα βοηθούσαν την χρεωμένη χώρα, η οποία υποφέρει από βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία. Αυτό ήρθε ως απάντηση στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο. Παγώνοντας τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, απειλεί τώρα να προκαλέσει νέο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους και να δοκιμάσει περαιτέρω τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελάφρυνση του χρέους είχε ως στόχο να βοηθήσει τις αδύναμες ελληνικές τράπεζες να βρουν ρευστότητα. Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύει στην Ελλάδα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ» σημειώνεται και προσθέτει: «Ως αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο της Αθήνας έπεσε 3% ενώ τα δεκαετή ομόλογα ανέβηκαν 4%».

Το άρθρο κάνει λόγο για σκληρή κίνηση εκ μέρους της Ευρώπης ως απάντηση στις εξαγγελίες Τσίπρα, την ώρα που 1,2 εκατ. Ελληνες συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τα νησιά δοκιμάζονται και από το προσφυγικό πρόβλημα. Ωστόσο όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ο κ. Τσίπρας δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές για την απόφασή του να μοιράσει χρήματα.

Οπως αναφέρει το CNBC ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Μέρκελ αύριο θα αναζητήσει συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Το άρθρο κλείνει αναφέροντας: «Εχοντας πάντως να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η δημοτικότητά της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, είναι πιθανό η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017».

Le Figaro: Η κατάσταση κλιμακώνεται και πάλι

«Η κατάσταση κλιμακώνεται και πάλι ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Wall Street Journal: Προς πρόωρες εκλογές η Ελλάδα

«Η Ευρωζώνη παγώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρει και η «Wall Street Journal». Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην κίνηση – έκπληξη του Τσίπρα για δημοσιονομικά δώρα προς τους συνταξιούχους και άλλους Έλληνες, που οι πιστωτές εκτιμούν ότι ξεπερνούν τις δεσμεύσεις του μνημονιακού πλαισίου.

Όπως σχολιάζει η WSJ η κίνηση αυτή πιέζει ακόμα πιο πολύ την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη προσανατολίζεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2017 καθώς ήδη αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας ενώ χάνει την ελπίδα να κερδίσει τις υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Guardian: Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της

«Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές της ενώ ο ESM παγώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», υποστηρίζει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

«Tον αποκλεισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με Ολάντ και Μέρκελ», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

Liberation: Ο Τσίπρας ψηφίζει κοινωνικά μέτρα και η Ευρωζώνη θυμώνει

Για τη γαλλική εφημερίδα Liberation», «o Τσίπρας ψηφίζει κοινωνικά μέτρα, η Ευρωζώνη θυμώνει».

Handelsblatt: Οι πιστωτές σταματούν τις ελαφρύνσεις για την Αθήνα

«Οι πιστωτές σταματούν τις ελαφρύνσεις για την Αθήνα», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία τονίζει ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της υπέστησαν πλήγμα.

FAZ: Στο «χείλος του γκρεμού» η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα θέλει να δώσει στους συνταξιούχους επίδομα για τα Χριστούγεννα. Οι πιστωτές της χώρας αντιδρούν βάζοντας στον πάγο προαποφασισμένα μέτρα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αμύνεται», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgmeine

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, οι θεσμοί κατέληξαν ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας». «Ορισμένα κράτη το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι’ αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως επισημαίνει η FAZ, επειδή τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσουν την μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των χωρών της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα δύο γερμανικά μέσα επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις της Αθήνας. Μάλιστα προσθέτουν ότι ο Σόιμπλε ζήτησε από τους θεσμούς να αποφανθούν αν οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συμφωνούν με τις ισχύουσες συμφωνίες.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησε ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel αύριο Παρασκευή.

Αναφέροντας το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το δώρο αυτό, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας δυσαρεστηθήκαν από την απόφασή της και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους και όχι για προεκλογικά δώρα», δήλωσε στην εφημερίδα βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός για οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ίσως οι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να μην καταβάλουν χρήματα, για όσο διάστημα ο Τσίπρας διατρέχει τη χώρα μοιράζοντας χρήματα», πρόσθεσε.

Die Welt: Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους δεν έκανε τους πιστωτές της Ελλάδας να χαρούν

H εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους δεν έκανε τους πιστωτές της Ελλάδας να χαρούν.

Αναφέροντας το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το δώρο αυτό, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας δυσαρεστήθηκαν από την απόφασή της και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις. Η ανακοίνωση του Τσίπρα προκάλεσε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα το μέτρο αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το αν ο Τσίπρας έχει πάρει σοβαρά τη λιτότητα», υπογραμμίζει η «Die Welt».

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους και όχι για προεκλογικά δώρα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μάρκους Φέμπερ, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός για οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ίσως οι πιστωτές της Ελλάδας θα έπρεπε να μην καταβάλουν χρήματα, για όσο διάστημα ο Τσίπρας διατρέχει τη χώρα μοιράζοντας χρήματα», πρόσθεσε.

«Φτάνει πια Σόιμπλε!», διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επισημαίνοντας σε επιστολή τους ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνει κοινωνικά μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τα οποία θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 617 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα αυτά είναι πάρα πολλά για το «γεράκι» Σόιμπλε, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

WirtschaftsWoche: Επιφυλάξεις του Σόιμπλε απέναντι στον μποναμά Τσίπρα

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche», στο άρθρο του που έχει τον ίδιο τίτλο. Τα δύο γερμανικά μέσα επισημαίνουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις αποφάσεις της Αθήνας. Μάλιστα προσθέτουν ότι ο Σόιμπλε ζήτησε από τους θεσμούς να αποφανθούν αν οι ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συμφωνούν με τις ισχύουσες συμφωνίες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτίμησε ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αύριο Παρασκευή.