«Όμηρος» της Άγκυρας ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Πώς ο Ερντογάν εκβιάζει τον Τραμπ

15/12/16 • 09:58 | UPD 15/12/16 • 09:58

Μια γεύση για το τι σημαίνει Τουρκικό πολιτικό αλισβερίσι ή αλλιώς παζάρι φαίνεται πως έχει ήδη πάρει ο νεοεκλεγμένος πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πριν ακόμα προλάβει να διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου έχει βρεθεί «όμηρος» της Άγκυρας, η οποία εκμεταλλευόμενη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Τουρκία προχώρα σε έναν ωμό πολιτικό εκβιασμό προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον Πέτρος Κασφίκης  

Καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι πολιτικοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι οι υπεράκτιες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ θα μπορούσαν να εξελιχθούν στην αχίλλειο πτέρνα του νέου προέδρου, καθώς δημιουργούν μια πρωτοφανή σύγκρουση συμφερόντων (ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επιχειρηματία Τραμπ) που είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη αμερικανική πολιτική ιστορία.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek», το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αναταράξεις στην Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που προσπαθεί να χτυπήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Τραμπ προκειμένου να τον καταστήσει πολιτικά ευάλωτο και έτσι να κερδίσει από νωρίς το πάνω χέρι στην δυναμική της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο ανδρών.

Ειδικότερα, ο Τραμπ εμφανίζεται να έχει στενές επιχειρηματικές σχέσεις με την οικογένεια Ντογάν στην Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει την ανέγερση δύο δίδυμων πύργων στην Κωνσταντινούπολη που θα φέρουν το όνομα «Trump Towers» και αναμένονται ότι θα είναι ιδιαίτερα επικερδής.

Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που είχε μίλησε τηλεφωνικός με τον Τραμπ μετά τις εκλογές για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του. Αυτό, όμως, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση και είχε σχολιαστεί στους δημοσιογραφικούς κύκλους ήταν οι διαρροές που ήθελαν τον Τραμπ να αναφέρει και να επαινεί κατά την διάρκεια της συζήτησης τον διευθύνοντα σύμβουλο του επιχειρηματικού ομίλου της οικογένειας Ντογάν.

Η συνέχεια της ιστορίας δείχνει πως ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε να συμφωνεί απόλυτα με τον συνομιλητή του, κατανοώντας την σημασία του εν λόγω επιχειρηματία για τον Τραμπ. Στις 4 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής του ομίλου Ντογάν συνελήφθη και φυλακίστηκε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που έχει προβεί η Τουρκική κυβέρνηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, με τον Ερντογάν μάλιστα να τον χαρακτηρίζει ως συνωμότη και συνεργάτη του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η έκδοση του εν λόγω ιμάμη, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ καθώς είναι κάτοχος πράσινης κάρτας, είναι ένα από τα πιο πιεστικά αιτήματα της Τουρκίας προς την Αμερική μετά το πραξικόπημα. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη του «Newsweek» έκανε την κεντρική παρουσιάστρια του MSNBC Ρέιτσελ Μάντοου να αναρωτηθεί ευθέως στον αέρα για το αν η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει το Τραμπ για να συναινέσει στην έκδοση του Γκιουλέν.

«Μέχρι στιγμής η Αμερική αρνείται να σου ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν κατάφερνες να πιέσεις λίγο τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα του προέδρου σαν ένα μέσο για να πάρεις αυτό που θέλεις από την αμερικανική κυβέρνηση», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε η δημοσιογράφος προς τους τηλεθεατές.

Στο εν λόγω άρθρο του «Newsweek» φιλοξενείτε και η άποψη μεγάλου χρηματιστή, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και παρουσιάζει την όλη ιστορία σαν ένα επιχειρηματικό και πολιτικό αλισβερίσι που επιχειρείτε από το μέρος του Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν έχει κάτι που πιστεύει πως το θέλει ο Τραμπ και ο Τραμπ έχει κάποιον τον οποίον ο Ερντογάν διακαώς επιθυμεί να τον δει να γυρίζει στην Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση η υπεράκτιες επιχειρηματικές δραστηρίοτητες του Τραμπ με την ενδεχόμενη εμφάνιση νέων συγκρουόμενων συμφερόντων αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο της προεδρίας του, καθώς σε μια χώρα που έχει παραδοσιακά ιδιαίτερη ευαισθησία στους κώδικες της πολιτικής δεοντολογίας ισχύει η ρήση πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται».