Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για απομάκρυνση των αμάχων από την κόλαση του Χαλεπιού

13/12/16 • 18:27 | UPD 13/12/16 • 18:27

Πτώματα στους δρόμους, ανελέητοι βομβαρδισμοί, θηριωδίες… Οι τελευταίοι επιζώντες του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «μια πραγματική κόλαση» κι ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται λίγο πριν από την ανακατάληψή της, οι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν ταχέως, απηύθυνε σήμερα έκκληση η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

«Το Χαλέπι βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης: περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δρ. Φρανσουάζ Σιβινιόν.

Χθες έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μαζί με τους εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ένωσης οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Περίθαλψης της Γαλλίας.

«Οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι, ο στρατός και οι σύμμαχοί του πηγαίνουν στα σπίτια στο Χαλέπι και σκοτώνουν, τα πτώματα κείτονται στους δρόμους εδώ και πολλές ημέρες» και «82 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ, μεταξύ αυτών 11 γυναίκες και 13 παιδιά», περιέγραψε η γιατρός, βασιζόμενη στις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στο πεδίο.

Την ώρα μάλιστα που τα συριακά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους προελαύνουν στην πόλη, στη βόρεια Συρία, και ελέγχουν ήδη το 90% του ανατολικού Χαλεπιού, «δεν έχει εφαρμοστεί κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων», κατήγγειλε η πρόεδρος της ΜΚΟ.