Επανέρχεται η αργία της 2ας Ιανουαρίου στην Σλοβενία ως ανταμοιβή για τα χρόνια λιτότητας

13/12/16 • 16:30 | UPD 13/12/16 • 16:30

Οι πολίτες της Σλοβενίας ανταμείφθηκαν για τις θυσίες τους με την κυβέρνηση να επαναφέρει την αργία της 2ας Ιανουαρίου, η οποία είχε καταργηθεί πριν από τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο της λιτότητας.

«Έχει έρθει η ώρα να δείξουμε στον λαό ότι μπορούμε να πάμε μπροστά», εξήγησε ο Σλοβένος κεντρώος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ ανακοινώνοντας το μέτρο αυτό που ψηφίστηκε σήμερα από το κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία 90 βουλευτών.

Αφού υπήρξε ο καλός μαθητής της ευρωζώνης η Σλοβενία έπεσε σε ύφεση το 2013, αποφεύγοντας παρά λίγο ένα πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ εξαιτίας των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα. Η χώρα αυτή των 2 εκατομμυρίων κατοίκων αναγκάστηκε τότε να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, το οποίο συνοδεύτηκε από πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Η Σλοβενία στοχεύει σε ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,9% του 2017, αφού κατέγραψε ανάπτυξη 2,3% το 2015.

Το κόμμα του Τσέραρ είναι αντιμέτωπο εδώ και αρκετούς μήνες με την αντίδραση των συνδικάτων του δημόσιου τομέα, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση για τη συνέχιση πολλών μέτρων λιτότητας.