Η πιο «μαύρη» περίοδός της τουρκικής οικονομίας μετά το 2009 – Συρρίκνωση κατά 1,8% του ΑΕΠ

12/12/16 • 20:58 | UPD 12/12/16 • 20:58

Αντιμέτωπη με μια σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας της βρίσκεται μετά από μία περίοδο ταραχών η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη πτώση του τουρκικού ΑΕΠ από το 2009, και καταδεικνύει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς προσπαθεί να προωθήσει τη συνταγματική αναθεώρηση που θα του προσδώσει μεγάλες εκτελεστικές δυνάμεις.

Η συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας έρχεται μετά από μία περίοδο ταραχών για τη γείτονα χώρα, που χαρακτηρίστηκε από τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων και το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, που ακολουθήθηκε από δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και συλλήψεις.

Ενδεικτικά, η τουρκική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 4,5% και τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξη είχε μετρηθεί στο 7,4%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 3,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του περσινού έτους. Αντίθετα, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 23,8%, γεγονός που καταδεικνύει βαθιά κρατική παρέμβαση στην οικονομία.

Η δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ οδήγησε σε νέα πτώση την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου.