Ολάντ: Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στις συζητήσεις για το Κυπριακό

09/12/16 • 20:32 | UPD 09/12/16 • 20:32

Την πεποίθησή τους πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, εξέφρασε μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε επίσης την επιθυμία του, αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί λύση, ενώ σημείωσε πως αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γαλλία, είπε, είναι διατεθειμένη να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο και είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. Το Κυπριακό σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, είναι ένα πρόβλημα πολλών χρόνων και πρέπει να βρει τη λύση του και η Γαλλία είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει σε μια λύση. Είμαστε, είπε φίλοι του κυπριακού λαού και φίλοι των κοινοτήτων της Κύπρου.

Ευχαρίστησε την Κύπρο που παραχωρεί διευκολύνσεις στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και αποκάλυψε ότι σύντομα θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία. Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε και στους άλλους τομείς συνεργασίας με τη Κύπρο, στον τομέα, της ενέργειας, του τουρισμού και των κοινών δράσεων στην ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Λευκωσία με πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη μετά από επίσκεψη του στο αεροπλανοφόρο «Σ. Ντεγκόλ»

Από τη πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Ολάντ για την επίσκεψη του σε μια κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό. Σημείωσε πως ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για τις εξελίξεις με την απόφαση για τις συναντήσεις που θα γίνουν στην Γενεύη τον Ιανουάριο. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας αλλά και για την επιθυμία της να συμβάλλει στις προσπάθειες λύσης με την ιδιότητας της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως μια χώρα της ΕΕ δεν χρειάζεται τις εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας που ενδεχομένως να επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ. Ο Κύπριος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία, την συνεργασία σε θέματα ενέργειας αλλά και τη συνεργασία εντός της ΕΕ ιδιαιτέρως μετά την απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση.