Επηρέασε τα παγκόσμια δρώμενα

Το περιοδικό Time επέλεξε τον Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς

07/12/16 • 15:35 | UPD 07/12/16 • 15:47

Το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε το περιοδικό Time ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» που φεύγει, με την επιλογή αυτή πάντως να μην αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους.


Για να αποτυπώσει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την προσωπικότητα που δίχασε τους πάντες το 2016 τον ονομάζει στο εξώφυλλο «πρόεδρο των Διαιρεμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Το περιοδικό επέλεξε φέτος για 90ή φορά στην ιστορία του το πρόσωπο που επηρέασε τα παγκόσμια δρώμενα κατά το μέγιστο την χρονιά που τελειώνει.

Στο κείμενο που συνοδεύει και εξηγεί την φετινή επιλογή, επισημαίνεται πως «η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι τώρα να αποδείξει αυτό για το οποίο ολόκληρη η χώρα έχει διχαστεί», αν δηλαδή αυτός επηρέασε τον κόσμο προς το καλύτερο ή το χειρότερο για την φετινή χρονιά.

Η φωτογράφιση για το εξώφυλλο έλαβε χώρα στον Πύργο Τραμπ στην Νέα Υόρκη, στο πολυτελές σπίτι του νέου προέδρου, στον 66ο όροφο.

Στην συνέχεια, αναλύοντας αυτό που πολλοί φέτος χαρακτήρισαν «Φαινόμενο Τραμπ», το Time επισημαίνει πως «μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος να σταματήσει να τουιτάρει, αλλά θα το κάνει μόνο γιατί θα έχει βρει ένα διαφορετικό τρόπο να λέει την ιστορία που θέλει απευθείας στο κοινό που θέλει να την ακούσει».

Σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, η συντακτική ομάδα του περιοδικού υπογραμμίζει πως η Χίλαρι έχασε γιατί προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ, αν και τουλάχιστον έξι στους δέκα ψηφοφόρους εξακολουθούν να έχουν αρνητική άποψη για αυτόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά τα οποία παρουσίαζαν τη Χίλαρι Κλίντον ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρασε την πόρτα του Λευκού Οίκου.Μετέτρεψε την προεκλογική διαδικασία σε ένα show, γεμάτο διαξιφισμούς, υβρεολόγιο και κατάπτωση του πολιτικού πολιτισμού. Χρησιμοποίησε το διχασμό και τη μισαλλοδοξία προς όφελός του, πετυχαίνοντας τελικά μια μεγαλειώδη νίκη.

«Κι όμως, σε αναλογία σχεδόν δύο προς ένα, οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την αλλαγή και για το ποιος μπορεί να τη φέρει, κι εκεί ο Τραμπ κέρδισε συντριπτικά. Αυτό θα αποτελέσει και το επόμενο κρίσιμο τεστ για αυτόν, καθώς με το ξεκίνημα της διακυβέρνησής του, θα κληθεί να αποδείξει πόσα από εκείνα που έλεγε προεκλογικά μπορεί να πραγματοποιήσει» γράφει το Time και το κείμενο καταλήγει: «Για το γεγονός πως θύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία και ότι η αλήθεια είναι τόσο δυνατή όσο η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο αυτού που τη λέει, για το γεγονός πως ενδυνάμωσε ένα κρυμμένο εκλεκτορικό σώμα κάνοντας μέινστριμ την οργή του και μεταδίδοντας απευθείας τους φόβους του, αλλά και για το ότι σχηματοποίησε την πολιτική κουλτούρα του αύριο γκρεμίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2016».