Κίνα προς ΗΠΑ: Σταματήστε να λέτε ανακρίβειες για κινέζικες εταιρείες

05/12/16 • 16:34 | UPD 05/12/16 • 16:36

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξαπολύουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος κινεζικών εταιριών και να πολιτικοποιούν συνηθισμένες περιπτώσεις εξαγορών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ έκανε τα σχόλια αυτά αντιδρώντας στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εμποδίσει την εξαγορά της αμερικανικής μονάδας της γερμανικής εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Aixtron από κινεζική εταιρία.

Ο Ομπάμα ζήτησε από την κινεζική Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC) να «εγκαταλείψει τελείως και δια παντός» την προτεινόμενη εξαγοράς της αμερικανικής μονάδας της Aixtron, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), που αξιολογεί τις εξαγορές αμερικανικών εταιριών από ξένες επιχειρήσεις, αλλά και ο Ομπάμα εκτιμούν ότι «η συναλλαγή εγείρει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της δικαστικής οδού», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η εξαγορά από την κινεζική εταιρία είναι μια κίνηση που συνάδει απόλυτα με τις πρακτικές της αγοράς», δήλωσε ο Λου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι αντίθετη στην πολιτικοποίηση και την πολιτική παρέμβαση υπό κανονικές συνθήκες.

Ο Λου κάλεσε τις ΗΠΑ να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες και διευκολύνσεις στις κινεζικές εταιρίες για επενδύσεις. Η κινεζική κυβέρνηση πάντα ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρίες να προχωρούν σε επενδύσεις στο εξωτερικό και σε συνεργασίες στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς και των διεθνών κανόνων καθώς της εθνικής νομοθεσίας, πρόσθεσε.