Οι Ισλανδοί «Πειρατές» πήραν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

05/12/16 • 15:01 | UPD 05/12/16 • 15:03

To κόμμα των «Πειρατών» έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισλανδία, ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας και τους Πράσινους, που δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Το κόμμα των «Πειρατών», ένα αντισυστημικό κόμμα που ξεκίνησε από «χάκερ» του διαδικτύου ως κίνημα διαμαρτυρίας κατά των παραδοσιακών κομμάτων, ήρθε τρίτο στις εκλογές του Οκτωβρίου, μετά από τους Ανεξάρτητους που κέρδισαν 28,5% και τους Πράσινους που συγκέντρωσαν 17%.

Ωστόσο, τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Γκούντνι Γιοχάνεσον να δώσει την εντολή στην επικεφαλής των Πειρατών, Μπιργκίτα Γιονσντότιρ, που δήλωσε αισιόδοξη για τις συνομιλίες με τους Πράσινους και δύο ακόμη μικρότερα κόμματα τις Αριστεράς.

Η Ισλανδία βυθίστηκε σε πολιτικό χάος όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνγκλάουγκσον από το Κόμμα της Προόδου που συγκυβερνούσε με το Κόμμα Ανεξαρτησίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των Εγγράφων του Παναμά, που τον συνέδεαν με μια υπεράκτια εταιρεία, η οποία είχε λάβει δάνεια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν. Στις εκλογές, το Κόμμα της Προόδου καταβαραθρώθηκε από τους ψηφοφόρους.

Η οργή των Ισλανδών για τα Panama Papers έφερε τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της νησιωτικής χώρας. Ενας ευρωσκεπτικιστής που αντιτάσσεται στην ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ αναδείχθηκε τον Ιούνιο στην προεδρία. Ο 48χρονος Γκούντνι Γιοχάνεσον, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο, επωφελήθηκε από την οργή εναντίον του πολιτικού κατεστημένου και εξελέγη πρόεδρος στη χώρα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου