Σε αυτές τις περιοχές κυριάρχησε το «Οχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα

05/12/16 • 13:07 | UPD 05/12/16 • 13:07

H Ιταλία στέλνει ένα σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης, με ιδιαίτερα ισχυρή ψήφο υπέρ του «όχι» στις περιοχές εκείνες όπου η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια.

Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, το όχι έλαβε 68% και το ναι 32%. Στην Σικελία το ναι το 28% και το όχι 72%, ενώ στην Σαρδηνία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27% και 73%.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι περιφέρειες με χρόνια ανεργία δεν πιστεύουν ότι ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, υποσχόμενος «σύμφωνα» για την κάθε πόλη και περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου, πολλοί νέοι έχουν πάψει να αναζητούν εργασία, απογοητευμένοι από την κοινωνική κατάσταση. Το μήνυμα είναι ότι ο Ρέντσι έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως με την ανεργία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφήνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση κατά μέρος για μελλοντικές, πιο εύκολες περιόδους.

Το «ναι» υπερίσχυσε οριακά στην Τοσκάνη, περιφέρεια καταγωγής του Ρέντσι, στην Εμίλια Ρομάνια, με μεγάλη κεντροαριστερή παράδοση, και στην βορειοανατολική περιφέρεια Τρεντίνο- ‘Ανω Αδίγη, η οποία όμως χαίρει αυτονομίας που δεν θα μειωνόταν με την μεταρρύθμιση. Κέρδισε και στο Μιλάνο με 51%, χάρη στην Διεθνή Έκθεση Expo που οργάνωσε πέρυσι ο Ρέντσι, αλλά και στην πρόσφατη υπερίσχυση δημάρχου των Δημοκρατικών.

Στη Ρώμη όμως οι πολίτες υπέρ της μεταρρύθμισης δεν ξεπέρασαν το 40%. Σε μια φάση οικονομικής αποτελμάτωσης, με ανάπτυξη η οποία δεν ξεπερνά το 0,9%, ο Ρέντσι φαίνεται πως έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό και να αντιληφθεί ότι η δημοτικότητα στην πολιτική είναι κάτι που εξαντλείται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ