Νέα ήττα της ακροδεξιάς στην Αυστρία – Πλήγμα στο «μέτωπο» των λαϊκιστών της Ευρώπης

05/12/16 • 08:29 | UPD 05/12/16 • 08:29

Πλήγμα στο «μέτωπο» των λαϊκιστών της Ευρώπης αποτελεί η ήττα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας. Σύμφωνα με τα exit pols που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, ο Χόφερ θα χάσει την προεδρία από τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους Πράσινους. Ικανοποίηση και ανακούφιση ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη που αποφεύχθηκε το «μοιραίο». Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον Χόφερ για τον αγώνα του.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κερδίζει την προεδρία με ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει σήμερα. Αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι επιστολικές ψήφοι (που φθάνουν τις 700.000) θα ευνοούν τον Βαν ντερ Μπέλεν, ωστόσο, οι αναλυτές παρέμεναν «μαγκωμένοι» δεδομένης της «εκλογικής περιπέτειας» που ζει η Αυστρία από την περασμένη άνοιξη. Οι Αυστριακοί κλήθηκαν για δεύτερη φορά στις κάλπες μέσα σε ένα εξάμηνο, ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία που διήρκησε ένα χρόνο και απασχόλησε πολύ την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, όμως οι εκλογές αυτές ακυρώθηκαν εξαιτίας των επιστολικών ψήφων. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποδέχθηκε την προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων για παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων αυτών.
Μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο Βαν ντερ Μπέλεν θα αναλάβει ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας πρόεδρος αναδεικνύεται ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων -του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- που κυριάρχησαν στην πολιτική της Αυστρίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είμαι πολύ λυπημένος γιατί δεν λειτούργησε», έγραψε στο Facebook ο 45χρονος Χόφερ, ο οποίος προοριζόταν για πρόεδρος από το κόμμα του, αν και είχε ελάχιστη πολιτική εμπειρία. Τον περασμένο Μάιο, ο Χόφερ είχε χάσει από τον Βαν Ντερ Μπέλεν για 31.000 ψήφους (50,3% και 49,7% αντίστοιχα). Λόγω της οριακής διαφοράς τον Μάιο αλλά κυρίως λόγω των δημοσκοπήσεων που προειδοποιούσαν για «ντέρμπι» στις εκλογές και έδιναν μεγάλη πιθανότητα στον Χόφερ να είναι ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος στη μεταπολεμική Ευρώπη, το ακροδεξιό FPÖ είχε προετοιμαστεί για σχετικά εύκολη νίκη. Να σημειωθεί πως η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν θεωρήθηκε έκπληξη και τον Μάιο, καθώς στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων ο υποψήφιος του FPÖ προηγείτο. Λόγω της νίκης του Τραμπ στις ΗΠΑ, το κόμμα των Ελευθέρων είχε πιστέψει στην ενίσχυσή του, εντείνοντας τη ρητορική κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο και πρώην αρχηγός των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, έχει υποσχεθεί πως θα κάνει ό,τι μπορεί ως πρόεδρος, για να εμποδίσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μελλοντικά, από το ακροδεξιό κόμμα (αν αυτό κερδίσει το 2018). Αν και ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι περιορισμένος, ωστόσο, έχει λόγο στην εντολή σχηματισμού κυβερνήσεων. Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε κατηγορήσει τον Χόφερ ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα ωθήσει την Αυστρία σε ένα δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. (Oexit). Ο Βαν ντερ Μπέλεν έχει τονίσει πολλές φορές την πίστη του στην ευρωπαϊκή πολιτική κατακρίνοντας τον Χόφερ για τη στάση του. Παρά τη διαφαινόμενη ήττα του Χόφερ, το Κόμμα των Ελευθέρων φέρεται να συγκεντρώνει σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις σχεδόν 30%, προκαλώντας ανησυχία για τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε ενάμιση χρόνο.

AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

akotzia@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής