Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ

Μεγάλη η προσέλευση στις κάλπες στο Ιταλικό δημοψήφισμα

04/12/16 • 14:25 | UPD 04/12/16 • 14:25

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα από τις 07:00 μέχρι τις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος) για το συνταγματικό δημοψήφισμα. Σχεδόν 47.000.000 πολίτες σε 8.000 δήμους της γειτονικής χώρας καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους επί των αλλαγών που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση Ρέντσι.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω και αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η Βουλή και η Γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η Γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρώτα στοιχεία 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το 50% των τμημάτων, η προσέλευση των ψηφοφόρων για το συνταγματικό δημοψήφισμα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας, διαμορφώνεται στο 19,6%.

Ποσοστό το οποίο και θεωρείται σχετικά υψηλό, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο του Ποντασσιέβε, μικρού δήμου από την Φλωρεντία, μαζί με την σύζυγό του Ανιέζε.

Το χρονοδιάγραμμα των αποτελεσμάτων και οι πόλεις-«κλειδιά»

Σύμφωνα με το newmoney.gr:

20.00 μ.μ. (τοπική ώρα)

Θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα, γεγονός που θα δείξει κατά πόσο υπήρξε μεγάλη προσέλευση στις νότιες περιοχές της χώρας και στη Σικελία, όπου τα μη συστημικά κόμματα είναι ισχυρά. Υψηλή προσέλευση σε αυτές τις περιοχές θα αποτελέσει «άσχημη είδηση» για τον κ. Ρέντσι. Υψηλή συμμετοχή ψηφοφόρων στην κεντρική και βορειοδυτική Ιταλία -όπου βρίσκονται τα προπύργια του κ. Ρέντσι- ίσως να μην είναι αρκετή ώστε να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα οριακό, τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η συμμετοχή να ξεπεράσει το 60%.

23.00 μ.μ. (τοπική ώρα)

Θα ανακοινωθούν exit polls από τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς ( RAI, LA7, Mediaset). Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις τα exit polls στην Ιταλία έχουν διαψευσθεί. Στις γενικές εκλογές τόσο του 2006 όσο και του 2013 υπερεκτίμησαν τη δύναμη της κεντροαριστεράς τουλάχιστον κατά πέντε μονάδες και το 2008 δεν «μέτρησαν» σωστά τη δύναμη του κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με διαφορά επτά μονάδων. Το 2014, στις ευρωεκλογές, το κόμμα του κ. Ρέντσι κέρδισε τουλάχιστον 10 παραπάνω μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό που είχαν προβλέψει τα exit polls.

23.30 – 23.45 μ.μ. (τοπική ώρα)

Πιθανώς να δημοσιοποιηθούν, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, οι πρώτες εκτιμήσεις. Οι ψήφοι θα καταμετρούνται συνεχώς και τα στοιχεία θα ανανεώνονται στην ιστοσελίδα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Θα υπάρχουν στοιχεία τόσο σε πανεθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

24.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα, κυρίως από τις αστικές περιοχές. Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το «Ναι» και το «Όχι» έρχονταν ισόπαλα στις βορειοδυτικές περιοχές (Μιλάνο, Τορίνο) και στην κεντρική Ιταλία (Μπολόνια), ενώ το «Όχι» προηγούνταν στον Νότο (Νάπολη) και τη Σικελία. Πιθανώς το Μιλάνο να είναι η περιοχή που θα δείξει την κατεύθυνση. Αποτελεί προπύργιο του Μπερλουσκόνι, τα τελευταία χρόνια «γύρισε» σε κεντροαριστερή διακυβέρνηση και εξέλεξε δήμαρχο τον οποίο είχε στηρίξει ο Ρέντσι, στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Εάν το «Όχι» επικρατήσει στο Μιλάνο, αυτό θα αποτελεί προαναγγελία της συνολικής ήττας του Μ. Ρέντσι.

24.00 π.μ. – 01.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Νέες εκτιμήσεις μπορούν να υποδείξουν τον νικητή, πριν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα.

Πριν τις 03.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για όσους ζουν στην Ιταλία. Δεν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων για τα 4 εκατ. Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό και μπορούσαν να ψηφίσουν έως την 1η Δεκεμβρίου. Οι Ιταλοί του εξωτερικού συνήθως στηρίζουν τους κεντροαριστερούς υποψήφιους. Σημειώνεται ότι η άποψή τους δεν έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις. Μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα εάν όλα «παιχθούν» στο νήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.

07.00 π.μ. (τοπική ώρα)

Βάσει της συνήθειας του να χρησιμοποιεί τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για όλα όσα έχει να πει, πιθανώς ο Ματέο Ρέντσι να ανακοινώσει, μέσω του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, την απόφασή του να παραιτηθεί, εάν χάσει στο δημοψήφισμα.