9% ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Τα σενάρια της επόμενης μέρας του Ιταλικού δημοψηφίσματος

04/12/16 • 07:00 | UPD 04/12/16 • 07:00

Είτε με το «ναι» είτε με το «όχι» θα κερδίσει η δημοκρατία… Είναι μια από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας, που σήμερα «παίζει τα ρέστα του» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η δήλωση απηχεί τις μικρές προσδοκίες που τρέφει ο Ματέο Ρέντσι για τη νίκη του «ναι», καθώς οι Ιταλοί είναι αποφασισμένοι να μετατρέψουν την ψήφο τους σε διαμαρτυρία για το σύνολο των πολιτικών επιλογών και των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Περίπου 52 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, το οποίο θεωρείται πιο κρίσιμο και από το Brexit για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικονομικού οικοδομήματος, αφού η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο διάλυσης της ζώνης του ευρώ, για μεγάλες ανακατατάξεις στην Ευρώπη και άνοδο του λαϊκισμού, αν επικρατήσει το «όχι».

Ο Ρέντσι προσπάθησε να κινητοποιήσει τους αναποφάσιστους προειδοποιώντας ότι η 5η Δεκεμβρίου ίσως να είναι η μέρα που θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για κυβέρνηση τεχνοκρατών, αν απορριφθεί η μεταρρύθμιση. Με μεγάλη καθυστέρηση δε, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του να μετατρέψει το δημοψήφισμα για τη μείωση των εξουσιών της Γερουσίας σε προσωπική ψήφο εμπιστοσύνης. Το αποτέλεσμα της τακτικής του ήταν να ενταθούν οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων, που θα πάνε στις κάλπες αποφασισμένοι να αγνοήσουν το ερώτημα επί της ουσίας και να ψηφίσουν για την αποδοχή της οικονομικής πολιτικής και του ευρώ! Αλλωστε, σε μια από τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, αποδείχθηκε πως ένα μικρό ποσοστό ψηφοφόρων (περίπου το 9%) γνωρίζει πραγματικά τι εννοεί το ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Ο Ρέντσι υποστηρίζει με πολύ πάθος ότι αν απορριφθεί το δημοψήφισμα, η Ιταλία θα χάσει το τρένο μιας μεταρρύθμισης απαραίτητης για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Προς επίρρωσιν δε του ισχυρισμού του, βεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο τάσσονται υπέρ αυτών των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει υπέρ του «ναι».

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

 akotzia@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής