Η δήλωση Λαβρόφ που αναστάτωσε την Τουρκία: Οι δυνάμεις της Συρίας χτύπησαν τις τουρκικές

02/12/16 • 12:03 | UPD 02/12/16 • 12:05

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφθηκε την Τουρκία και συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου. Ομως η δήλωσή του πως «οι δυνάμεις της Συρίας χτύπησαν τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία» προκάλεσε αναστάτωση, καθώς από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας είχαν σκοτωθεί 4 Τούρκοι στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί άλλοι 12.

Η Τουρκία είχε αποφύγει να επιρρίψει ευθύνες για τον αεροπορικό βομβαρδισμό. Καθώς θα μπορούσε να αντιδράσει εναντίον του Ασαντ, προκαλώντας όμως την οργή της Μόσχας. Η δήλωση του Λαβρόφ ξεσήκωσε όλους τους διπλωμάτες, με αποτέλεσμα έπειτα από λίγα λεπτά ανακοινώθηκε πως έγινε λάθος στη μετάφραση!

Παράλληλα, η παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία ίσως βοήθησε στην αλλαγή των δηλώσεων του Ερντογάν σχετικά με την παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία. «Είμαστε εκεί για να ανατρέψουμε το δικτάτορα Ασαντ», είχε ανακοινώσει προχθές. Μια δήλωση που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του Κρεμλίνου. Χθες ο Ερντογάν δήλωσε: «Στόχος μας δεν είναι μια χώρα ή κάποιο πρόσωπο αλλά η τρομοκρατία».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου