Τουρκικές τορπίλες στο διάλογο για το Κυπριακό

01/12/16 • 16:27 | UPD 01/12/16 • 16:27

«Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην Τουρκία, μετά τις επαναλαμβανόμενες, άκρως προκλητικές, αναθεωρητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάννης και Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήριζε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν που υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει.

Στο μεταξύ, ιδιαιτέρως έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό. Χθες στην Κύπρο βρέθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η αναφορά του στο θέμα του καθεστώτος εγγυήσεων (η Βρετανία μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις). «Δεν αναζητούμε ρόλο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα».

Να σημειωθεί πως, προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε πει πως «η ελληνική διπλωματία κατάφερε να διατυπωθεί και από τη βρετανική πλευρά η θέση ότι, εφόσον και η Τουρκία δεν θελήσει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, εκείνοι δεν διεκδικούν τίποτε, δηλαδή αποσύρεται το Ηνωμένο Βασίλειο από το σύστημα εγγυήσεων. Είναι μεγάλη επιτυχία». Στην Κύπρο, επίσης, είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να βρεθεί και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Στο ήδη εξαιρετικά κακό κλίμα στο εσωτερικό της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αυξάνει την ένταση στην περιοχή, προστέθηκε χθες η επίθεση του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «ξεπουλάει» την Κύπρο και ζήτησε να «πάρουμε πίσω τα 18 νησιά» όπου έχει υψωθεί η ελληνική σημαία.

Κυριαρχία

Χθες, πάντως, κ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας διπλωματών, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως «οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να σέβεται αυτή την έννοια της κυριαρχίας. Γιατί αλλιώς θα παραβίαζε την έννοια της κυριαρχίας κατά το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή η έννοια της κυριαρχίας δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, στρατεύματα κατοχής, ούτε βεβαίως ανέχεται εγγυήσεις. Καθιστούμε λοιπόν σαφές ότι επιδιώκουμε τη λύση και τη λύση αυτή θα την υπερασπισθούμε». Υπογράμμισε ακόμα πως «δεν υπάρχει καμία Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχει τουρκική εισβολή και κατοχή. Υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής. Δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα».

Οσον αφορά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, παρατήρησε: «Ισως κάποιοι θεωρούν ότι αυτά είναι φαιδρότητες, γιατί ασχολούμεθα με αυτά; Σας διαβεβαιώ ότι στα εθνικά θέματα, που είναι και ευρωπαϊκά θέματα, δεν υπάρχουν φαιδρότητες. Και αυτές ακόμα πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί μπορεί να ξεκινούν με τη μορφή της επιθεώρησης στο διεθνές πεδίο, αλλά αν δεν δώσουμε τη δέουσα προσοχή, γρήγορα καταλήγουν σε τραγωδίες. Και εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχθούμε αυτό. Αυτή η Συνθήκη, πλήρως ισχύουσα, καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτησή της και -πολύ περισσότερο- παραβίασή της συνιστά αμφισβήτηση και παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και φυσικά δεν θα μείνει αναπάντητη».

Υπογράμμισε, πάντως, πως τα λέει όλα αυτά «με ειλικρίνεια προς τη γείτονα Τουρκία και με την επιθυμία της ειρηνικής συνύπαρξης με τον τουρκικό λαό. Ωστόσο, να θυμόμαστε, η ειρηνική συνύπαρξη, η φιλία βασίζεται πάνω στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι το Δίκαιο του ισχυρού, κάνουν μεγάλο λάθος».

Παράγοντας αστάθειας

Η Νέα Δημοκρατία, διά του τομεάρχη της επί των Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, αφού σημειώνει ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής», τονίζει: «Κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση με το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τώρα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τους. Η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα προς την Αγκυρα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

targyrakis@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου