Σε δείπνο παρακάθονται απόψε Αναστασιάδης-Ακιντζί με μεσολάβηση του ΟΗΕ

01/12/16 • 13:30 | UPD 01/12/16 • 13:46

Την πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί απόψε, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένη Έθνη. Η ανακοίνωση ακολουθεί της προσπάθειας που κατέβαλε σήμερα ο Έσπεν Μπάρθ Άιντε να φέρει τους ηγέτες σε επαφή. Ο κ. Άιντε είχε το πρωί συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως με τον ΠτΔ.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον ΠτΔ, ο κ. Άιντε εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφέροντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν σιγά σιγά μπροστά και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορεί στη συνέχεια να πει περισσότερα. Ο κ. Άιντε συνέστησε προσοχή κυρίως από τα ΜΜΕ να μην επιρρίπτονται ευθύνες από την μια πλευρά στην άλλη.

Άιντε: Έχουμε διανύσει απόσταση και θα ήταν κρίμα
Εξάλλου, μιλώντας μετά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Άιντε είπε ότι έχουμε διανύσει τόση απόσταση που θα ήταν τραγικό αν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία πάνω σε θέματα τα οποία σίγουρα μπορούν να γεφυρωθούν. Είπε ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχουν σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία.

Ο κ. Αϊντε επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουν τη διαδικασία και «εργαζόμαστε για την εξεύρεση της σωστής φόρμουλας. Οταν φθάσουμε εκεί, θα το ανακοινώσω¨», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κύριος στόχος είναι οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι μαζί αλλά και «να διευθετήσουμε το τελευταίο μίλι των επόμενων βδομάδων».

Ανέφερε ότι ανησυχεί για το τί συμβαίνει εκτός των διαπραγματεύσεων και ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κλίμα απαισιοδοξίας το οποίο αν και είναι κατανοητό υπάρχει επίσης και σκλήρυνση των θέσεων. Εκείνοι που ήταν αισιόδοξοι τώρα νιώθουν ότι τώρα είναι πιο δύσκολο και αυτό είναι κακό σημάδι, είπε. Πιστεύω, ανέφερε ότι και ο Τύπος διαδραματίζει ρόλο στο να μην συντείνει στο αίσθημα ότι η μια πλευρά είναι πάντα σωστή και η άλλη λανθασμένη.

Είπε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να νιώθουν την ευθύνη για να διατηρήσουν την ελπίδα ζωντανή.

“Εχουμε διανύσει τόση απόσταση που θα ήταν τραγικό αν το χάσουμε αυτό και πάνω σε θέματα τα οποία είναι σίγουρα μπορούν να γεφυρωθούν” και θα πρέπει “να αντιληφθούμε ότι σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει σίγουρα οπισθοδρόμηση πριν από την επιτυχία” και το καλύτερο παράδειγμα είναι στην Κολομβία όπου η Βουλή ενέκρινε το αναθεωρημένο σχέδιο ειρήνης μεταξύ της κυβέρνησης και του FARC.

“Δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσουμε, ιδιαίτερα τώρα που είναι δυνατό να ξεπεράσουμε τα εμπόδια”, είπε, προσθέτοντας ότι θα προβεί σε περισσότερες δηλώσεις όταν δει και τους δύο ηγέτες.

Πηγή: politis.com.cy