ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ

Σούπερ μάρκετ με… ληγμένα τρόφιμα στην Δανία

29/11/16 • 10:13 | UPD 29/11/16 • 10:14

Μεγαλώνει το παγκόσμιο κίνημα κατά της κατασπατάλησης τροφίμων, σε έναν πλανήτη που εξακολουθεί να λιμοκτονεί.

Μετά τη Βρετανία, μία από τις χώρες στον κόσμο που σήμανε πρώτη το καμπανάκι του κινδύνου για τα τρόφιμα που… καταλήγουν στα σκουπίδια και τη Γαλλία που απαγορεύει πλέον με νόμο στα σούπερ μάρκετ της χώρας να πετούν το φαγητό που δεν κατάφεραν να πουλήσουν μέσα στην ημέρα, στο «χάρτη» μπαίνει δυναμικά και η Δανία. Η αλυσίδα… ληγμένων -πλην όμως κατάλληλων για κατανάλωση- τροφίμων Wefood που ξεκίνησε πιλοτικά στις αρχές του χρόνου, με ένα πρώτο κατάστημα στο Αμαγκερ, απέκτησε ήδη το δεύτερο παράρτημά της, αυτή τη φορά στη σικ συνοικία Νέρεμπρο της Κοπεγχάγης.

Ολα τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ που δωρίζονται από παραγωγούς, εταιρίες εισαγωγών-εξαγωγών και τοπικά καταστήματα συγκεντρώνονται από το προσωπικό του Wefood -που είναι όλοι τους εθελοντές- και τα κέρδη προσφέρονται τέλος σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η πώληση ληγμένων τροφίμων σημειωτέον είναι νόμιμη στη Δανία, με την προϋπόθεση ότι διαφημίζεται με σαφήνεια και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την κατανάλωσή τους. «Κοιτάζουμε, μυρίζουμε, αισθανόμαστε το προϊόν και βλέπουμε αν παραμένει κατάλληλο», λέει ο επικεφαλής του προγράμματος, Μπάσελ Χμάινταν.

Οι τιμές είναι περίπου μισές από τα «κανονικά» καταστήματα, το εγχείρημα, ωστόσο, εμφανίζει και αρκετά τρωτά σημεία, ακόμη και για τους μεγαλύτερους θαυμαστές του που δυσκολεύονται να κάνουν τα εβδομαδιαία τους ψώνια. Τα προϊόντα δηλαδή που διατίθενται στο Wefood εξαρτώνται από τις δωρεές των χορηγών, με αποτέλεσμα μια αυστηρή επιλογή που αλλάζει από μέρα σε μέρα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγου χάρη οι πελάτες είχαν στη διάθεσή τους ένα βουνό από ποπ κορν με τις φιγούρες ηρώων του Disney, ενώ στο τμήμα με τα φρούτα και τα λαχανικά, υπήρχαν μόνο λιγοστά μήλα που άρχιζαν να χαλάνε, σημειώνει ενδεικτικά το Γαλλικό Πρακτορείο. Ακόμη και έτσι, ωστόσο, οι Δανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να αγοράσουν προϊόντα για τιμές κάτω του κόστους και μάλιστα για καλό σκοπό. «Δεν είναι υπέροχο;», λέει η συνταξιούχος Ολγα, κρατώντας ένα βαζάκι με γλυκά που σκοπεύει να το δωρίσει στα εγγόνια της για τα Χριστούγεννα.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

npavlopoulou@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου