Αβραμόπουλος: Να στείλουν περισσότερους εμπειρογνώμονες στα νησιά τα κράτη-μέλη της ΕΕ

28/11/16 • 15:28 | UPD 28/11/16 • 15:28

Να συνεχίσουν με ταχείς ρυθμούς τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία και να στείλουν περισσότερους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, στην Αθήνα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη «της πραγματικής αλληλεγγύης, όχι στα λόγια, και όχι α λα καρτ».

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια. «Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλω να εξάρω τη στάση των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή με αξιοθαύμαστη υπομονή και ανθρωπιά».

Ο Έλληνας επίτροπος σχολίασε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό «παραμένει εύθραυστη», ενώ «η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει». Ωστόσο, «έχουμε κάνει βήματα μπροστά και η κατάσταση έχει βελτιωθεί», είπε, αν και «η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά, παραμένει δύσκολη».

Εξάλλου, επανέλαβε ότι η «δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία». «Είναι προτεραιότητά μας και δεσμευόμαστε όλοι για την επιτυχία της», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την έκτη σύνοδο ολομέλειας του Συμβουλευτικού Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο, για πρώτη φορά, στην Αθήνα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών σχετικά με το έργο της EASO, ιδίως στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Στη φετινή διοργάνωση παρευρίσκονται περίπου 200 συμμετέχοντες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες.

Copy link
Powered by Social Snap