Συγκεντρώνει 69,5% έναντι 30,5% του Ζιπέ

Θρίαμβος Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές της γαλλικής Δεξιάς

27/11/16 • 22:07 | UPD 27/11/16 • 22:11

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών, ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 69,5% των ψήφων βάσει των αποτελεσμάτων από τα 2.121 εκλογικά τμήματα έναντι του συνόλου των 10.228, είπαν οι διοργανωτές της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 30,5% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσε η Αν Λεβάλ, η επικεφαλής της Ανώτατης εκλογικής Αρχής.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, βάσει των αποτελεσμάτων από το 50% των εκλογικών τμημάτων, ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 68,4% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 31,6% των ψήφων.

Οι υποστηρικτές του Φιγιόν ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κ. Φιγιόν κατάφερε να λάβει το χρίσμα, απέναντι στον Ζιπέ, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εκλογείς.

Η δυναμική του πρώτου γύρου που του έδωσε ένα 44% προφανώς δεν τον εγκατέλειψε. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η διαφορά με τον αντίπαλο του.

Ο Αλέν Ζυπέ εγκατέλειψε το σπίτι του για το γραφείο του χωρίς να κάνει την όποια δήλωση, ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν αναμένεται από τα διεθνή μίντια στην ιστορική αίθουσα στο «Maison de la chimie» όπου έχει προβλέψει να συναντήσει τους οπαδούς.

Το πρόγραμμα Φιγιόν για τη Γαλλία και την Ε.Ε.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, και χρησιμοποιεί συχνά το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μεταξύ άλλων τη διευκόλυνση των απολύσεων, θέσπιση ανώτατου ορίου στα επιδόματα ανεργίας, κατάργηση του 35ωρου, ψήφιση νόμου κατά του μπουρκίνι, κατάργηση της δυνατότητας των ομοφυλοφίλων που υιοθετούν παιδιά κ.α. ενώ έκανε λόγο για περικοπή 500.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα, για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και περιστολή των κρατικών δαπανών.

Το όραμα του για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στο πνεύμα του “κοινωνικού γκωλισμού” που ηγήθηκε ο πολιτικός του μέντορας Φιλίπ Σεκγέν, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε αντιταχθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο Κ. Φιγιόν άλλαξε γνώμη στηρίζοντας την περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε., ζητώντας μια ισχυρή μεν Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα και ισχυρά εθνικά κράτη. Κατηγόρησε προεκλογικά τον νυν Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι με την αντίθεσή του σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αποδυνάμωσε τη Γαλλία και άφησε μόνη την Γερμανία να ορίζει την ευρωπαϊκή ατζέντα. Ο ίδιος ζητεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Γερμανία, ενώ στηρίζει την ευρωζώνη, λέγοντας ότι ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα μας απομακρύνει από την κυριαρχία του δολαρίου.