Θέλει να ανοίξει τα σύνορα

Ο Ερντογάν απειλεί να… πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες

26/11/16 • 09:11 | UPD 26/11/16 • 09:11

Ξεπέρασε κάθε όριο και απάντησε με απειλές ο Ταγίπ Ερντογάν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πρότεινε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Τραβώντας το σχοινί, ο Tούρκος πρόεδρος είπε ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες!

«Ακόμη κι αν το ψήφιζαν όλοι τι θα είχε συμβεί… Εσείς δεν συμπεριφερθήκατε ποτέ έντιμα στην ανθρωπότητα. Εσείς δεν μαζέψατε το μωρό Αϊλάν από την παραλία. Ούτε τον Ουμράν. Eμείς είμαστε αυτοί που τρέφουμε 3-3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν τηρήσατε τους λόγους που δώσατε» δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στο συνέδριο γυναικείων οργανώσεων (ΚΑDEM) στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την ημέρα κατά της βίας των γυναικών!
O Tούρκος πρόεδρος μετά από την εισαγωγή αυτή στην ομιλία του εξέφρασε την απειλή του προς την Ε.Ε. «Oταν στο Καπίκουλε (σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας) πήγαν 50.000 πρόσφυγες βγάλατε κραυγές. Αρχίσατε να λέτε τι θα κάνουμε αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες των συνόρων της. Κοιτάξτε, αν προχωρήσετε ακόμα παραπάνω, να ξέρετε πως αυτές οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. Eτσι από φθηνές απειλές δεν φοβάμαι ούτε εγώ ούτε αυτός ο λαός» δήλωσε ο Ερντογάν.

Iδια γραμμή και από Γιλντιρίμ

Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber είχε δηλώσει πως «η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι τριπλάσια ή και πενταπλάσια για την Ευρώπη. Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αγκυρας, στην Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς περίπου οι 270.000 ζουν σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ενίσχυση

Η συμφωνία για το προσφυγικό που υπογράφηκε ανάμεσα σε Βρυξέλλες και την τουρκική κυβέρνηση προέβλεπε την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας αρχικά με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραμονή των προσφύγων εκεί, τη χορήγηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες σε περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει όλα τα κριτήρια και την επανεισδοχή όλων των προσφύγων που θα περάσουν παράνομα στην Ευρώπη από τη 18η Μαρτίου όπου και υπογράφηκε η συμφωνία.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει λάβει μόλις 450 εκατομμύρια ευρώ. Εχουν δοθεί σχέδια από την τουρκική κυβέρνηση στην Ευρώπη για έργα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα οποία η Αγκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κονδύλια.

Παράλληλα και δυο προγράμματα του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Υγείας της γειτονικής χώρας συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ περιμένουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η Αγκυρα ζητά την άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες παρ’ όλο που δεν έχει αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο που είναι ένα από τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου