Κομισιόν: Πλήρης δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία

25/11/16 • 17:29 | UPD 25/11/16 • 17:29

Tην πλήρη δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μερικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ότι θα «ανοίξει τις πύλες των συνόρων», ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εργάζεται για την επιτυχία της. «Πρόκειται για ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναμένουμε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ από την πλευρά της αυτό κάνει και στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ποιο είναι το συνολικό συμπέρασμα αυτού του συμβολαίου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Όσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διατύπωσε τη θέση της Επιτροπής, λέγοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.