Τρία ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ

25/11/16 • 15:08 | UPD 25/11/16 • 15:08

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 12 υπόπτους για εμπρησμό έπειτα από τις πυρκαγιές που μαίνονται για τέταρτη ημέρα στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ και οι οποίες έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση από τις εστίες τους περίπου 80.000 ανθρώπους στη Χάιφα και έχουν προκαλέσει καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για την κατάσβεση πύρινων εστιών γύρω από την Ιερουσαλήμ και σε βόρειες περιοχές της χώρας υποστηριζόμενες από πυροσβεστικά αεροσκάφη από ξένες χώρες, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν και παλαιστίνιοι πυροσβέστες, καθώς και δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η παλαιστινιακή πλευρά συμμετέχει με 41 πυροσβέστες και οκτώ πυροσβεστικά οχήματα που έχει αποστείλει στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, και στην Μπέιτ Μέιρ.

Όπως δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεχτεί προσφορές για βοήθεια από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο ίδιος είπε ότι κάποιες από τις πυρκαγιές φαίνεται να προκλήθηκαν από εμπρησμό και κατηγόρησε για τρομοκρατία τους δράστες.

Η ασυνήθιστη ξηρασία για την εποχή και οι ανατολικοί άνεμοι ενίσχυσαν τις πυρκαγιές, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη κι επεκτάθηκαν στη μισή χώρα.

Με την άφιξή τους στο Ισραήλ ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη CΛ-415, τα οποία μαζί με ένα C-130 με επιπλέον ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελούν τη συνδρομή της Ελλάδας προς τη χώρα, στις προσπάθειες της κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν εκεί.

Από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα το πρωί, είχαν πραγματοποιήσει τρεις εξόδους, συμπληρώνοντας δέκα ώρες αεροπυρόσβεσης.