Στη μέγγενη του ΚΕΦΟΜΕΠ πασίγνωστος Κύπριος επιχειρηματίας

25/11/16 • 13:26 | UPD 25/11/16 • 13:26

Σε κλοιό φοροδιαφυγής για μεγάλες υποθέσεις real estate στην Ελλάδα, βρίσκεται πασίγνωστος Κύπριος επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη και στη λίστα του ΚΕΦΟΜΕΠ για εικαζόμενη φοροδιαφυγή 47 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με άλλες δραστηριότητές του.
Ο επιχειρηματίας που κινείται στη χώρα μας μέσω 26 εταιριών, κυρίως real estate , έχει μεγάλες εκκρεμότητες ήδη με το ΚΕΦΟΜΕΠ. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα ονόματα στο χώρο των επιχειρήσεων ο οποίος τέθηκε υπό έρευνα όταν εντοπίστηκαν από τις φορολογικές αρχές, συνολικά εμβάσματα περίπου 47 εκατομμυρίων σε τρία χρόνια από 19 διαφορετικές χώρες τα οποία εκλήθη να δικαιολογήσει.

Εντολή έρευνας

Πριν από περίπου ένα χρόνο όμως προστέθηκε ένα ακόμα πρόβλημα στο παλμαρέ των φορολογικών εκκρεμοτήτων του, αφού έχασε μια δίκη με έναν γνωστό Έλληνα μεσίτη, στον οποίο το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών υποχρεούται να καταβάλλει (στην ενάγουσα εταιρία του κτηματομεσίτη) ποσό €660.000 πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ . Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον (αφού πρόκειται για μια συνηθισμένη σχετικά διαφορά) είναι πως το Εφετείο έκανε κάτι μη σύνηθες αφού «διατάσσει τη διαβίβαση αντιγράφου της δικογραφίας και της παρούσας απόφασης στον αρμόδιο Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για τις δικές του ενέργειες». Εντοπίζει δηλαδή το δικαστήριο υπόνοιες διάπραξης αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων (π.χ φοροδιαφυγή, μη απόδοση ΦΠΑ κλπ) και ζητεί να ερευνηθεί η υπόθεση του επιχειρηματία από τον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, στον οποίο έστειλε εδώ και ένα χρόνο αντίγραφα της δικογραφίας. Άγνωστο παραμένει σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εν λόγω υπόθεση.

Τα 47 εκατομμύρια

Όσον αφορά στην έρευνα για την εικαζόμενη φοροδιαφυγή των 47 εκατ., αυτή διενεργήθηκε αρχικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και στη συνέχεια από το ΣΔΟΕ, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα οικονομικά έτη 2007, 2008 και 2009 υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος με αυτά υπέρογκα ποσά. Οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι τα χρήματα αυτά είναι υπέρογκα και πρέπει να δικαιολογηθούν από τις συνολικές δραστηριότητες γιαυτό ο φάκελος που δημιουργήθηκε εκκρεμεί προς έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Τα εμβάσματα τα οποία ελέγχονται ανέρχονται στο ποσό περίπου των €47 εκατ. και προέρχονται από 19 διαφορετικές χώρες. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ να επεκταθεί και σε επόμενες οικονομικές χρήσεις.

Έλεγχοι VIP

Πάντως οι οικονομικοί εισαγγελείς ήδη έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες από τους VIP ελεγχόμενους για φοροδιαφυγή. Τουλάχιστον δε τριακόσιες εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, για εικαζόμενη φοροδιαφυγής εντός δυο ετών, είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διατάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς και διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ με βάση τις διασταυρώσεις από την περίφημη λίστα των 65 cd που είχαν αποστείλει οι τράπεζες στις αρμόδιες αρχές. Πρόκειται ουσιαστικά για τη λίστα με τους VIP μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εσωτερικού- επιχειρηματίες, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κλπ- για τους οποίους γίνονται διασταυρώσεις με βάση τις κινήσεις των λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις τους.