Ξεκάθαρη απειλή προς την ΕΕ από τον «Σουλτάνο»

Ερντογάν: Δεν σηκώνουμε απειλές, θα ανοίξουμε τα συνόρα σε 3 εκατ. πρόσφυγες

25/11/16 • 11:05 | UPD 25/11/16 • 11:26

Να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ώρες μετά τις αντίστοιχες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες εμείς τους δίνουμε τροφή. Τι θα συμβεί αν ανοίξει τις πύλες η Τουρκία; Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν».

«Εμείς δεν σηκώνουμε απειλές» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του παγώματος των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. [Διαβάστε εδώ σχετικά]

Μία μέρα πριν, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κάνει επιθετικές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώσεις, λέγοντας λίγο -πολύ ότι, δεν τον ενδιαφέρει η ΕΕ.