Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές

Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει «πάγωμα» ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

24/11/16 • 13:34 | UPD 24/11/16 • 14:22

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η απόφαση ήρθε εξαιτίας της «υπερβολικής» αντίδρασης της Άγκυρας στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι απίθανο να το λάβουν σοβαρά υπόψη, αναφέρει το Reuters.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ μιας μη δεσμευτικής κίνησης καλώντας την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις να «παγώσουν» τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργείο Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την ψηφοφορία, η οποία ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που έχει την εξουσία για την τελική απόφαση σχετικά με την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ακόμη και αν ληφθεί μια απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μετά από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι νομικά δεσμευτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τα 28 κράτη-μέλη «να σταματήσουν προσωρινά» οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μέχρι την άρση των δυσανάλογων μέτρων που ελήφθησαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στην Τουρκία».

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ».