υπέρ της συνέχισης του διαλόγου ο Νίκος Αναστασιάδης

Τουρκοκυπριακό… «πισωγύρισμα» στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού

24/11/16 • 07:50 | UPD 24/11/16 • 10:02

Υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Χθες, αναφερόμενος αναλυτικά στις επαφές των δύο πλευρών στην Ελβετία, είπε πως, παρότι αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, «η ευκαιρία δεν χάθηκε», ενώ, επιρρίπτοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ευθύνη στην Αγκυρα, την κάλεσε στο εξής να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, μαζί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έχουν αναλάβει τους χειρισμούς του ζητήματος εκ μέρους της Ουάσιγκτον. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπάιντεν είχε και ο κ. Ακιντζί. Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επίσης, σε γραπτή δήλωσή του, αφού αναφέρει ότι ένα «προσωρινό πισωγύρισμα» δεν είναι ασυνήθιστο στις ειρηνευτικές διαδικασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, τονίζει ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να ξεγλιστρήσει». Ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος σημείωσε πως ναι μεν η Μόσχα είναι υπέρ της συνέχισης του διαλόγου, αλλά διαφωνεί κάθετα με τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν.

Στο μεταξύ, η Αγκυρα, διά του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, επιμένει στο γαϊτανάκι της να οριστεί ημερομηνία για πενταμερή Διάσκεψη με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, και ταυτόχρονα να συνεχιστούν οι δικοινοτικές διαπραγματεύσεις. Ως γνωστόν, η Αθήνα δεν επιθυμεί πενταμερή αλλά πολυμερή, με τη συμμετοχή, εκτός των άλλων, των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, έχει δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει σε μια διεθνή Διάσκεψη χωρίς προηγουμένως να έχει συζητηθεί -και να υπάρχουν οι σχετικές δεσμεύσεις- το μείζον θέμα της ασφάλειας – καθεστώτος εγγυήσεων – αποχώρησης κατοχικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

targirakis@etypos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου