Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ προς τον κυπριακό λαό μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία

23/11/16 • 12:16 | UPD 23/11/16 • 12:39

Διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό θα απευθύνει το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο διάγγελμα θα αναφερθεί στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία και θα εξηγήσει πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αύριο ή την Παρασκευή θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ υπέρ του «χωρίς καθυστερήσεις» ορισμού ημερομηνίας για τη συνεδρίαση της πενταμερούς για το κυπριακό «με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών» τάχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χουσεγίν Μουφτούογλου.

Στη δήλωσή του μετά από σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παρά τις καλοπροαίρετες προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επετεύχθη αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την κρίσιμη φάση, έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία. Στο σημείο που φτάσαμε, θα πραγματοποιηθεί μια αναλυτική αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία του πενταμερούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».