«Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗ»

Το όραμα του Ερντογάν για την «μεγάλη Τουρκία» και αμφισβήτηση της Συνθήκη της Λωζάννης

23/11/16 • 07:56 | UPD 23/11/16 • 07:56

Νέες προκλητικές δηλώσεις με τις οποίες αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης έκανε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας, αναφέρθηκε και πάλι στα σύνορα και μίλησε για τα σχέδια μιας «μεγαλύτερης Τουρκίας».

Ουσιαστικά, ο Ερντογάν ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ιερό κείμενο». Προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα κάνει βήματα έτσι ώστε η Τουρκία «να γίνει μεγαλύτερη»! Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει συστηματικά τα περί χαμένων εδαφών και Συνθήκης της Λωζάννης και δεν διστάζει να αναφέρεται στα σύνορα, δίνοντας την εντύπωση ότι θέλει να επανιδρύσει και να αλλάξει τη δομή της Τουρκικής Δημοκρατίας!

Σε ομιλία του για το «Νέο δόγμα ασφάλειας της Τουρκίας», υπογράμμισε πως στόχος της προεδρίας του είναι να γίνει η χώρα πιο ισχυρή δύναμη μέχρι το 2023. «Στόχος είναι ο εθνικός όρκος. Εκτιμούμε τα κέρδη από τη Λωζάννη. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συζητήσουμε τους στόχους που πλησιάσαμε με τον απελευθερωτικό πόλεμο και περιελάμβαναν περιοχές που ήταν μέσα στον εθνικό όρκο αλλά τις παραχωρήσαμε με τη Λωζάννη… Η Λωζάννη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να συζητηθεί, δεν είναι ιερό κείμενο. Θα εργαστούμε για να φτάσουμε σε κάτι καλύτερο», τόνισε και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα αυτό.

«Ακόμα θέλουν να μας εγκλωβίσουν στη Λωζάννη. Εχουμε δώσει λόγο στο λαό. Θα ζορίσουμε όλα τα όρια για να φτάσουμε στους στόχους του 2023 που έχουμε βάλει. Δηλαδή να γίνουμε ένα από τα μεγαλύτερα κράτη του κόσμου», κατέληξε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο «ένδοξο παρελθόν της Τουρκίας» που είναι κληρονόμος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…»

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου